spot_img
spot_img

“Беба више” прославила шести рођендан

spot_img
spot_img
spot_img

Удружење за борбу против стерилитета “Беба више” из Брчког обиљежило је шест година рада промоцијом збирке прича “Жена са марамом” чији је аутор Ана Тиквеша, педијатријска сестра из Бијељине.

Координатор Удружења Милијана Симић рекла је новинарима синоћ да је најважнији пројекат Удружења бесплатна школа за труднице коју су покренули крајем марта ове године, а чији рад су финансијски подржали привредници и грађани.

“Годишње у Брчком буде око 800 трудница, па смо коначно основали школу за труднице и резултати су немјерљиви”, рекла је Симићева.

Школу за труднице Удружење “Беба више” покренуло је у сарадњи са Аном Тиквешом која је у Бијељини покренула прву школу те врсте на овом подручју.

Тиквеша је истакла да је у околним регијама школа за труднице дио примарне здравствене заштите и сматра да је неопходна и трудницама у БиХ.

“Не само што је то моје мишљење него и мишљење љекара који учествују и воде порођај. Наравно да је битна сама припрема за порођај и све оно што слиједи послије како би жена што опуштеније, лакше и без много стреса доживјела један исцрпљујући период”, истакла је Тиквеша.

Предсједник Удружења за борбу против стерилитета “Беба више” Жељко Лазаревић рекао је да је циљ Удружења да школа за труднице и даље траје, те да се нада да ће осим привредника значај тог пројекта препознати и Влада Брчко дистрикта.

“Тренутно радимо на формирању радне групе за пронаталну политику. Љетос смо упутили иницијативу градоначелнику који је то прослиједио другим релевантним одјељењима. Надам се да ћемо направити неко тијело које ће помоћи људима да се остваре као родитељи који то нису постали не само због стерилитета, него и због незапослености и неријешеног стамбеног питања”, истакао је Лазаревић.

Удружење “Беба више” од ове године постало је равноправан члан Европске кровне организације за борбу против стерилитета “Фертилити Јуроп” и једини је представник БиХ у тој организацији.

Удружење је током протеклих шест година радило на побољшању статуса парова који се боре са неплодношћу, затим на правима жена и трудница.

Удружење је спровело пројекат “Нисам мајка не својом вољом” у оквиру којег су одржана предавања о стерилиттеу у сеоским срединама, као и пројекат “Шта ако сам шести?” којим је у сарадњи са ученицма средњих школа промовисана превенција стерилитета.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img