“Beba više” proslavila šesti rođendan

- Reklama -

Udruženje za borbu protiv steriliteta “Beba više” iz Brčkog obilježilo je šest godina rada promocijom zbirke priča “Žena sa maramom” čiji je autor Ana Tikveša, pedijatrijska sestra iz Bijeljine.

Koordinator Udruženja Milijana Simić rekla je novinarima sinoć da je najvažniji projekat Udruženja besplatna škola za trudnice koju su pokrenuli krajem marta ove godine, a čiji rad su finansijski podržali privrednici i građani.

- Reklama -

“Godišnje u Brčkom bude oko 800 trudnica, pa smo konačno osnovali školu za trudnice i rezultati su nemjerljivi”, rekla je Simićeva.

Školu za trudnice Udruženje “Beba više” pokrenulo je u saradnji sa Anom Tikvešom koja je u Bijeljini pokrenula prvu školu te vrste na ovom području.

Tikveša je istakla da je u okolnim regijama škola za trudnice dio primarne zdravstvene zaštite i smatra da je neophodna i trudnicama u BiH.

“Ne samo što je to moje mišljenje nego i mišljenje ljekara koji učestvuju i vode porođaj. Naravno da je bitna sama priprema za porođaj i sve ono što slijedi poslije kako bi žena što opuštenije, lakše i bez mnogo stresa doživjela jedan iscrpljujući period”, istakla je Tikveša.

Predsjednik Udruženja za borbu protiv steriliteta “Beba više” Željko Lazarević rekao je da je cilj Udruženja da škola za trudnice i dalje traje, te da se nada da će osim privrednika značaj tog projekta prepoznati i Vlada Brčko distrikta.

“Trenutno radimo na formiranju radne grupe za pronatalnu politiku. Ljetos smo uputili inicijativu gradonačelniku koji je to proslijedio drugim relevantnim odjeljenjima. Nadam se da ćemo napraviti neko tijelo koje će pomoći ljudima da se ostvare kao roditelji koji to nisu postali ne samo zbog steriliteta, nego i zbog nezaposlenosti i neriješenog stambenog pitanja”, istakao je Lazarević.

Udruženje “Beba više” od ove godine postalo je ravnopravan član Evropske krovne organizacije za borbu protiv steriliteta “Fertiliti Jurop” i jedini je predstavnik BiH u toj organizaciji.

Udruženje je tokom proteklih šest godina radilo na poboljšanju statusa parova koji se bore sa neplodnošću, zatim na pravima žena i trudnica.

Udruženje je sprovelo projekat “Nisam majka ne svojom voljom” u okviru kojeg su održana predavanja o sterilitteu u seoskim sredinama, kao i projekat “Šta ako sam šesti?” kojim je u saradnji sa učenicma srednjih škola promovisana prevencija steriliteta.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime