„Beba više“ – predstavnici Brčko distrikta na sastanku “Fertility Europe“

Zahvaljujući saradnji sa Hrvatskim Udruženjem „Roda“ (Roditelji u akciji) te „Šansom za roditeljstvo“ iz Beograda, predstavnici „Beba više“ pojavili su se po prvi put na sastanku Evropske krovne organizacije koja zastupa udruženja pacijenata na polju (ne)plodnosti „Fertility Europe“.

Kroz osnaživanje pacijenata, angažovanje drugih zainteresovanih strana i medija ova organizacija djeluje od 2009-e. godine. Sjedište organizacije je u Briselu (Belgija) i za sada ima 23 udruženja-članica iz 21 zemlje, s tim da se konstantno širi i aktivira nove članove. Ove godine na sastanku u Barseloni predstavilo se udruženje iz Španije, koje je i dobilo status ravnopravnog člana, dok je skupština FE jednoglasno usvojila odluku da se Brčanskom Udruženju da status kandidata, s tendencijom na punopravno članstvo.

- Reklama -

„Ovo je za nas zaista veliki uspjeh i korak naprijed kada je u pitanju podrška parovima koji se susreću sa problemom neplodnosti“, istakla je Milijana Simić, koordinator UG „Beba više“ iz Brčkog. Od naših kolega i saboraca na evropskoj razini, zaista smo čuli mnogo korisnih savjeta kako poboljšati status ove sve brojnije populacije. Razmjena iskustava te zajednički projekti i jesu ono što je cilj ovakvih sastanaka istakla je Simićeva, koja je i predstavila rad Udruženja „Beba više“.

„Svakako da ćemo usvojiti preporuke naših kolega, koji su već ostvarili zavidne rezultate u svojim zemljama ali se i dalje bore za podršku i promociju problema neplodnosti sa kojim se susreće svaki šesti par u Evropi, rekao je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“ iz Brčkog. Pred nama su projekti koji se tiču promovisanja reproduktivnog zdravlja sa naglaskom na sterilitet, koje ćemo ja se nadam uskoro i započeti a sve uz pomoć i savjete ljudi koje smo sreli na ovom skupu, naglasio je Lazarević.

Učesnici sastanka u okviru ESHRE kongresa iskoristili su priliku da posjete brojna predavanja na temu steriliteta i njegovog liječenja koji su se održavali sva četiri dana kongresa u Barseloni.

„Fertility Europe organizacija nastala je iz potrebe da se na evropskoj razini organizuju asocijacije koje bi razmjenjivale iskustva, to je bio inicijativni cilj davne 2007.godine“ istakla je Klaudija Kordić – član Izvršnog odbora Fertility Europe i podpredsjednica Udruženja “Roda” te njihov voditelj programa podrške za medicinski potpomognutu oplodnju. Organizacija je partner ESHRE-a, koji je ove godine okupio u Barseloni oko 10.000 ljekara i stručnjaka iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

„Važno je da i struka čuje mišljenje pacijenata a i za nas da se informiramo o novim dostignućima u oblasti liječenja neplodnosti, naglasila je Kordić, te istakla da je zabrinjavajuće koliko je muški sterilitet u porastu. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, raduje nas usvajanje Zakona o MPO u Federaciji, te se nadamo da će i RS uskoro usvojiti zakon kako bi pacijentima i našim susjedima bilo lakše da se ostvare kao roditelji“.

Sastanak u Barseloni ujedno je bio i godišnja skupština Fertility Europe, organizacije kojom predsjedava Satu Rautakallio-Hokkanen iz Finske.

„U novembru nam predstoji projekat čiju pripremu počinjemo već sada a to je „nedelja podizanja svijesti o neplodnosti“ koju smo radili već tri godine unazad. Takođe u planu su i druge aktivnosti koje ćemo sprovoditi zajedno a tiču se promocije ovog problema“ naglasila je predsjednica asocijacije. Ono što nas zabrinjava jesu zakonski problemi koji su aktuelni na Malti, ali i u Poljskoj, gdje uopšte ne postoji zakon o MPO niti se ona sprovodi po evropskim standardima. Grupo se krše prava pacijenata, naglašava prva žena, pomenute organizacije.

Glavna vijest na ovogodišnjem ESHRE kongresu u Barseloni je da je do sada pomoću IVF postupaka rođeno oko 8 miliona beba u svijetu. Satu Rautakallio-Hokkanen dodaje da je samo u nordiskim zemljama 6 odosto djece rođeno upravo putem IVF postupaka.

„Borba za potomstvo jeste iscrpljujuća ali se ne treba odustajati“, poručila je žena koja iza sebe ima veliko iskustvo kada je u pitanju podrška pacijentima koji se nastoje ostvariti kao roditelji. Moj savjet, svim ljudima koji su u problemu, jeste da se pored struke, trebaju obratiti i svojim matičnim organizacijama za prava pacijenata kako bi se otklanjali i zakonski nedostaci koji globalno utiču na demografsku kartu najstarijeg kontinenta, zaključila je Satu Rautakallio-Hokkanen.

Delegacija „Beba više“ iz Brčkog, ove godine bila je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na sastanku u Barseloni. Očekuju da će svojim radom i zalaganjem uspjeti da već naredne godine postanu ravnopravni članovi organizacije Fertility Europe, na sastanku koji će biti održan u Beču.

Iz Udruženja „Beba više“ izražavaju posebnu zahvalnost predsjedniku Skupštine Brčko distrikta, gospodinu Esedu Kadriću, koji im je pored moralne, dao i finansijsku podršku za odlazak na pomenuti skup u Španiju.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime