spot_img
spot_img

Azil u Brčkom prepun: Sve više pasa lutalica na ulicama Brčkog

spot_img
spot_img

U posljednje vrijeme je primjetan povećan broj pasa na ulicama i gradskim naseljima distrikta Brčko. Psi se uglavnom  kreću čoporativno, pa je povećana mogućnost napada na prolaznike. Građani smatraju da se psi moraju ukloniti s ulice, i da službe Vlade Brčko distrikta trebaju naći trajno riješenje u njihovom zbrinjavanju.

Šefica sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja i voditeljica Azila u JP Komunalo Brčko, Željka Tomić, kaže da je trenutna situacija kada je Azil u pitanju, da su kapaciteti izuzetno prepunjeni, a  s obzirom da se od septembra prošle godine ne rade trijaže, i kako u Azilu trenutno boravi preko 280 pasa uključujući i štenad. To je izuzetno ogromna brojka koja stvara problem i radnicima u Azilu, ali i psima s obzirom na prekobrojnost.

Tomić je rekla da se trude da broj svedu na minimum i da životinje dobiju sve ono što im je potrebno u toku dana, i da  što manje pate. Ona je istakla da je situacija u gradu sve teža, stiže sezona odmora, vlasnici odlaze na odmor, stižu nam ljudi iz inostranstva, tako da će pasa biti sve više, i  da na žalost  nisu u mogućnosti trenutno skupljati pse s ulice, osim urgentne situacije, i ako nemaju poziv policije i veterinarske inspekcije.

“Mi zaista nemamo gdje sa životinjama, i primjetno je da Vlada Brčko distrikta ništa po tome pitanju ne radi”, navela je Tomić.Ona je kazala da se jedna “banalna” stvar ispolitizirala do te mjere da ih  je blokirala sa svih strana. Problem je izbor lokacije za stočnu jamu, jer zbog  selekcije, bolesti  ili starosti psi umiru, a od septembra mjeseca se ne mogu provoditi redovne aktivnosti, odnosno sahranjivanja uginulih pasa, jer je stočna jama postala problem Brčko distrikta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img