Аутопут кроз Брчко дистрикт: Трасу коначно дефинишу у децембру - nula49.com
spot_img
spot_img

Аутопут кроз Брчко дистрикт: Трасу коначно дефинишу у децембру

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Рута којом ће дио аутопута од Београда до Сарајева ићи кроз Брчко дистрикт, односно даље према Српској и ФБиХ, могла би коначно бити позната до половине децембра, потврђено је за “Глас Српске”.

Представници свих нивоа власти у БиХ, односно надлежних институција и јавних предузећа на изградњи аутопута од Сарајева до Београда, озбиљније преговоре о овој дионици су започели још лани у децембру.

Од тада је одржано неколико састанака на којима је истицано да је та траса кроз Брчко дистрикт својеврсно чвориште и од посебног интереса, али договор о конкретној путањи није било лако постићи ни након што су сви рокови, који су најављивани као дефинитивни, пробијени у протеклим мјесецима.

Ипак, ситуација је кренула набоље почетком септембра када су званичници Брчко дистрикта са представницима власти на нивоу ентитета, са директорима републичких “Аутопутева” и федералних “Аутоцеста” на челу, усагласили коридоре који ће пролазити кроз дистрикт.

Завод за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта је тада, како је речено, добио задужење да изради званични приједлог рјешења.

Директор Завода Исмет Дедеић каже да су након септембарског састанка, на којем је било неких корекција на дијелу трасе, сугестије унијели у измијењени приједлог који је послат, у виду обавјештења, надлежним институцијама за аутопутеве у РС и ФБиХ.

– Нацрт измјена и допуна плана траса кроз Брчко дистрикт БиХ смо упутили надлежном ресору у овдашњој влади. Документ треба да прође јавну расправу, током које грађани могу да изнесу своја виђења и сугестије. Углавном, имамо помака када је ријеч о овом пројекту и са овим смо завршили технички дио – истакао је Дедеић за “Глас Српске”.

Процедура јавне расправе траје око мјесец дана.

– Након сумирања и сугестија, достављени план биће враћен нама у Завод на разматрање, те од нас на усвајање у Скупштину дистрикта. Процјене говоре да би то могло доћи на дневни ред половином децембра – рекао је Дедеић и додао да ће, ако све буде по плановима, спремно дочекати “долазак” аутопута до територије дистрикта.

Дио будућег аутопута, који ће повезати БиХ и Србију, кроз Брчко је важан за Српску да би спојио аутопут од Раче и Бијељине ка Бањалуци, али значајна је и траса Рача – Бијељина – Тузла и даље према Завидовићима, Жепчу и на крају Сарајеву.

Доста проблема и застоја има још у ФБиХ, док је Српска убрзала припреме за градњу аутопута који треба да је, преко Посавине и Семберије, повеже са Србијом јер је пројекат у републичким документима означен као стратешки, укупне дужине око 70 километара. Од тога дио Вукосавље – Брчко износи 32, а дионица од Брчког до Раче 38,5 километара.

Доказ за то лежи и у чињеници да је у Великој Обарској, надомак Бијељине, 15. септембра, на дан који Српска и Србија заједно прослављају као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, озваничен почетак изградње нове дионице аутопута на територији Српске и то од Раче до Бијељине, у дужини од 20 километара. Трасу ће махом, у односу од 80 одсто, финансирати Влада Србије, која је у потпуности финансирала и градњу новог моста у Рачи.

Договор из Анкаре

Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево – Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи. Почетак радова у Србији је озваничен још у октобру 2019. у Сремској Рачи.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img