Austrijski kruzer “Princeza Sisi” u Brčkom

Nakon elitnog francuskog kruzera “Viktor Igo”, koji već niz godina sa turistima iz Francuske, Belgije i Mađarske uplovljava u Brčko, u Distrikt je sinoć prvi put uplovio i austrijski kruzer “Princeza Sisi” sa 70 gostiju iz Austrije i Švajcarske.

Ovo kruzersko putovanje Savom, u čijem sklopu je planirana samo posjeta Brčko distriktu, organizovala je jedna austrijska turistička agencija, a obilazak grada i njegovih znamenitosti je dogovoren u saradnji sa brčanskom Službom za turizam uz pratnju turističkih vodiča.

- Reklama -

Uposlenica ove vladine službe i današnji vodič, Marica Markoljević, istakla je da je do ove saradnje došlo slučajno kroz jedno prijateljstvo.

“Sretni smo i ponosni na naš grad, i zaista smatramo da imamo šta i pokazati. Gostima se ovdje sviđa, prvi put su u Bosni, sve ih zanima jer im je sve nepoznato. Jutros smo posjetili crkvu i samostan u Tolisi, to je bila njihova želja. Zatim smo im pokazali grad, Vijećnicu, Savsku Atik džamiju i druge građevine”, dodala je Makoljević, piše Radio Brčko.

Direktorica ovog kruzerskog putovanja Romana Tihi istakla je da su, za razliku od uobičajenih kruzerskih putovanja po Rajni i Dunavu, svojim gostima željeli ponuditi nešto neuobičajeno i egzotično, tako da su se iz tog razloga odlučili za krstarenje rijekom Savom. Dodala je da je oduševljena, posebno građevinama iz austrougarskog perioda.

“Kao Austrijanki, to mi je jako zanimljivo i osjećam se ponosno što imamo tu zajedničku istoriju i što su baš Austrougari ovdje izgradili brojne građevine”, rekla je Tihi.

Jedan od turista, Franjo Jandrišić iz austrijske pokrajine Gradišće, naglasio je da zna za probleme koje je imala Bosna i Hercegovina, te da smatra da je važno da se gleda naprijed i pozitivno, te da se koriste mogućnosti koje ima ova lokalna zajednica.

Marica Markoljević istakla je i to da su u sklopu ove saradnje predviđena još tri kruzerska putovanja Savom i posjete Distriktu, i to naredne tri srijede jednu za drugom. Kako je dodala, Brčko ima brojne turističke potencijale koji na žalost još nisu svi dovedeni u funkciju, ali da je za ovakve posjete dovoljno i ono što se trenutno nudi.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime