spot_img
spot_img

Атеље 6 – Културна експедиција брчака у Паризу

spot_img
spot_img

Недавно се са осмодневне екскурзије, односно културне експедиције из Париза у Брчко вратила група полазника Атељеа 6.

Осмеро малољетне дјеце, узраста од 10 до 16 година посјетило је Париз у пратњи двије одрасле особе.

Било је то њихово прво едукативно путовање у већи град, док следеће, за Италију, планирају на прољетном распусту наредне године.

Новац су прикупили путем продаје слика, а идеја је била да кроз путовање уче о умјетности, култури и духу грађења умјетности, те својим радом и новцем улажу у знање.

Група коју је предводила академска сликарка Алмедина Цифрић посјетила је следеће музеје: Лувр, Версај и Орсеј као и познате историјско-умјетничке атракције: Тријумфалну капију, Ајфелов торањ, Нотердам, Пантеон, Монмартр, Монпарнас, Латинску четврт, Луксембуршке вртове и оно што је можда и најважније, Сорбоњу.

Пловидбом Сеном доживјели су Париз из угла ријеке и видјели свакодневни живот својих вршњака.

Дио својих слика (минијатура које нису продали у Брчком) продали су у Паризу и почели скупљати новац за ново путовање у Италију.

Цифрићева наглашава да је ово путовање невјероватно искуство, иако је сама претходних година, неколико пута посјетила Париз.

„Из угла дјетета и могућности дјечије перцепције, Париз изгледа потпуно другачије. Заиста непроцјењиво. За дјецу је то наравно изазов и креирање амбиција, а вјерујем да ће им помјерити и ток свакодневног промишљања. Користили смо све вријеме како би што више научили и своје искуство/знање пренијели овдје у граду”, кратко је прокоментарисала млада сликарка која је и осмислила ову својеврсну културну експедицију.

 

 

 

(Željko Lazarević)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img