Arhijerejsko namjesništvo brčansko ima 44 hrama

U okviru Arhijerejskog namjesništva brčanskog Eparhije zvorničko-tuzlanske, koje se sastoji od 24 parohije i crkvene opštine, postoje 44 hrama, a najstariji je crkva sagrađena u drugoj polovini 18. vijeka u naselju Zovik posvećena Vaznesenju Hristovom.

Arhijerejski namjesnik brčanski Dragan Ćirković kaže Srni da je hram prvobitno imao unutrašnjost ukrašenu skupocjenim ikonama donesenim iz Rusije, ali je zapaljen 1941, dok je novi podignut 1973. godine.

“Taj novi hram posvećen je Presvetoj Trojici. Bio je mnogo oštećen u posljednjem ratu, ali je obnovljen 2010. godine”, navodi Ćirković.

Među najstarijim pravoslavnim hramovima u Brčkom, bila je i crkva brvnara posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju koja je postojala od 1834. do 1874. godine i bila preteča današnjem Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u gradskom naselju Srpska varoš.

Ćirković ističe da je na mjestu gdje je bila crkva brvnara 1874. godine izgrađen novi hram od čvrstog materijala koji je bio u funkciji do 1941. godine, kada je zapaljen.

“U proljeće 1942. godine, po naredbi Nijemca Libmana, hram je miniran i potpuno uništen. Na mjestu tog hrama danas postoji spomenik koji svjedoči o njegovom postojanju”, govori Ćirković.

On naglašava da je 26 godina kasnije, prekoputa tog mjesta, počela gradnja današnjeg Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, koji je završen 1971. godine.

“U ovom posljednjem ratu hram je, takođe, bio oštećen granatiranjem, ali je obnovljen i renoviran nakon rata”, kaže Ćirković.

Prva kapela na pravoslavnom groblju – Po uzoru na Hram Svetog Save u Beogradu

On je dodao da je Brčko 1999. godine dobilo i prvu kapelu izgrađenu na pravoslavnom groblju u Srpskoj varoši, kao i da je to zadužbina Srbina iz Amerike Branka Milinovića.

“Građena je po uzoru na Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu i projektovao ju je isti arhitekta Dragan Pešić. Posvećena je Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskoga”, napominje Ćirković.

Hramovi kao prilozi vjernika

On dodaje da su mnogi hramovi u Brčkom podignuti zahvaljujući prilozima vjernika, te da je to slučaj i sa dva u naselju Grčica.

“Jedan je posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi i njegova gradnja trajala je od 1996. do 2004. godine. Drugi je podigao Jovo Hadži Tanacković 1932. godine za pokoj duša svojih roditelja”, rekao je Ćirković.

Đirković navodi da su taj hram 1941. zapalili Nijemci i ustaše, da bi ga odmah potom narod okupljen oko tadašnjeg sveštenika obnovio, ali su ga Nijemci 1943. ponovo stavili van funkcije.

“Nakon rata, kada je, navodno, došla sloboda taj hram je pretvoren u magacin boja i lakova. Jedino što ga je sačuvalo od rušenja jeste što je bio topografski orijentir u vojnim kartama i to je ostao do danas. Tu je naša crkva imala i zemlju površine 12.000 metara kvadratnih koja je oduzeta i data državi”, pojašnjava Ćirković.

On ističe da je hram obnovljen 2003. godine i da se u njemu svakog četvrtka služi Akatist Presvetoj Bogorodici, kojoj je i posvećen.

Najveći seoski hram

Ćirković napominje da Arhijerejskom namjesništvu brčanskom pripada i najveći seoski hram na ovim prostorima posvećen Presvetoj Bogorodici, koji se nalazi u Obudovcu.

Brčko će dobiti i prvi manastir koji će se nalaziti pored Hrama Svetog arhangela Gavrila u naselju Popovo Polje, a čija je gradnja počela 2015. godine.

Ćirković podsjeća da su novac za njihovu gradnju obezbijedili predstavnici srpskog naroda u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta, kao i građani dobrovoljnim prilozima.

On ističe da je nekoliko hramova u izgradnji, ali i da ih još mnogo treba obnoviti.

“Vjernici najviše posjećuju crkve za vrijeme velikih praznika. Kada bi narod dolazio češće ili bar nedjeljom, onda bi bilo potrebe za gradnjom većeg broja hramova”, poručuje arhijerejski namjesnik brčanski Dragan Ćirković.

 

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime