Апелациони суд спасио брчански спорт - nula49.com
spot_img
spot_img

Апелациони суд спасио брчански спорт

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Звучи невјероватно, али је недавно објављена пресуда брчанског Апелационог суда спасила остатке брчанског спорта.

Том пресудом незаконитим су проглашене најважније одредбе Правилника о додјели средстава за финансирање пројеката из области спорта Одјељења за привредни развој, спорт и културу.

Ако би ширили утицај ове пресуде могли би рећи да је она дјелимично спасила и образ народне власти.

Те и одредбе сад већ фамозног Упутства о финансијском извјештавању давале су дискреционо право „експертима“ из Пододјељења за спорт да без икакве одговорности произвољно прихватају, а најчешће одбијају захтјеве спортских клубова за донацијама.

Двосмислене одредбе „експертима“ су служиле да измишљају баналне аргументе, и да без икакве одговорности одбијају пријаве за јавни новац.

На одлуке, клубови нису имали право жалби и приговора. Мудрице из Пододјељења нису правиле рјешења већ само обавјештење о захтјевима.

Захваљујући апелацији челног човјека Скупштине дистрикта Брчко, ова два акта су коначно, стављена ван снаге.

На радост спортских колектива у дистрикту прописи су завршили у смећу.

Постали су дио збирке бахатости и самовоље неких од службеничких медиокритета, који су, захваљујући национално-партијским кухињама, незаконито поступали.

Апелацији је претходило вишегодишње указивање руководстава Клубова да је на дјелу озбиљан криминал и потпуно нетранспарентно трошење народног новца.

Њихови вапаји били су узалудни, а актери бешчашћа добро скривени иза завјеса, ојачаних страначким заставама.

Да би сачували Клубове неколико њихових челника су подигли кредите да би испоштовали захтјеве „експератског тима“ из Пододјељења за спорт.

То је значило враћање, углавном законито утрошеног новца за такмичење младих Брчака.

„Експертски тим“ није међутим признавао фискалне рачуне За њих је Закон о порезу на додатну вриједност БиХ нула контра њиховог „експертског мишљења“.

Аргументи снаге чиновника били су јачи од снаге аргумената. На срећу „експертски тим“ састављен од индивидуа са врло скромним редовним образовањем овом пресудом је „долијао“. Да је то тако, показује најновији списак спортских колектива који су добили новац.

У галиматијасу „експертских одлука“ , новац је незаконито трошен само у спорту. За разлику од спортских, културни радници су били примјер честитости, одговорности и моралности???

Није да није било криминала у трошењу спортског новца. И то озбиљног. Актере једног криминала означила је пресуда Апеклационог суда.

Ове друге, чувала је експертиза „експерата“ Пододјељења за спорт и културу. Чуваркуће криминала знају разлоге.

А „експерти“ су своја запажања морали да пренесу надлежнима како би они даље поступали.

Забога, није ваљда само Дачај „ радио робом“ са спортским функционерима .

Правна борба против „људи са четири прстена“ пресудом није завршена.

Оштећени спортски колективи и појединци, након објаве , најављују тужбе против Пододјељења, којим ће тражити надокнаду штете.

Било би фантастично кад би брчанско Правобранилаштво слиједило спортске раднике и против одговорних из „експертског тима“ поднијело регресне тужбе за надокнаду штете која је настала по брчански буџет.

Пресудом су „љепљиви прсти и погледи чврсти“ склоњени од одлучивања о спортском новцу.

За непоправљиву штету коју су нанијели угледу Брчко дистрикта БиХ уништавањем и престанком рада неколико десетина Клубова и манифестација од међународног значаја, нема кантара.

Власт би се након пресуде, свакако морала позабавити структуром одлучивања о донацијама за спорт.

Прича се да неке карике унутар механизма нису издржале оптерећење. Ослабило подмазивање, па попустиле. Осим тога, брчанска јавност чека потезе надлежних органа.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img