spot_img
spot_img

Apelacioni sud spasio brčanski sport

spot_img
spot_img

Zvuči nevjerovatno, ali je nedavno objavljena presuda brčanskog Apelacionog suda spasila ostatke brčanskog sporta.

Tom presudom nezakonitim su proglašene najvažnije odredbe Pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje projekata iz oblasti sporta Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Ako bi širili uticaj ove presude mogli bi reći da je ona djelimično spasila i obraz narodne vlasti.

Te i odredbe sad već famoznog Uputstva o finansijskom izvještavanju davale su diskreciono pravo „ekspertima“ iz Pododjeljenja za sport da bez ikakve odgovornosti proizvoljno prihvataju, a najčešće odbijaju zahtjeve sportskih klubova za donacijama.

Dvosmislene odredbe „ekspertima“ su služile da izmišljaju banalne argumente, i da bez ikakve odgovornosti odbijaju prijave za javni novac.

Na odluke, klubovi nisu imali pravo žalbi i prigovora. Mudrice iz Pododjeljenja nisu pravile rješenja već samo obavještenje o zahtjevima.

Zahvaljujući apelaciji čelnog čovjeka Skupštine distrikta Brčko, ova dva akta su konačno, stavljena van snage.

Na radost sportskih kolektiva u distriktu propisi su završili u smeću.

Postali su dio zbirke bahatosti i samovolje nekih od službeničkih mediokriteta, koji su, zahvaljujući nacionalno-partijskim kuhinjama, nezakonito postupali.

Apelaciji je prethodilo višegodišnje ukazivanje rukovodstava Klubova da je na djelu ozbiljan kriminal i potpuno netransparentno trošenje narodnog novca.

Njihovi vapaji bili su uzaludni, a akteri beščašća dobro skriveni iza zavjesa, ojačanih stranačkim zastavama.

Da bi sačuvali Klubove nekoliko njihovih čelnika su podigli kredite da bi ispoštovali zahtjeve „eksperatskog tima“ iz Pododjeljenja za sport.

To je značilo vraćanje, uglavnom zakonito utrošenog novca za takmičenje mladih Brčaka.

„Ekspertski tim“ nije međutim priznavao fiskalne račune Za njih je Zakon o porezu na dodatnu vrijednost BiH nula kontra njihovog „ekspertskog mišljenja“.

Argumenti snage činovnika bili su jači od snage argumenata. Na sreću „ekspertski tim“ sastavljen od individua sa vrlo skromnim redovnim obrazovanjem ovom presudom je „dolijao“. Da je to tako, pokazuje najnoviji spisak sportskih kolektiva koji su dobili novac.

U galimatijasu „ekspertskih odluka“ , novac je nezakonito trošen samo u sportu. Za razliku od sportskih, kulturni radnici su bili primjer čestitosti, odgovornosti i moralnosti???

Nije da nije bilo kriminala u trošenju sportskog novca. I to ozbiljnog. Aktere jednog kriminala označila je presuda Apeklacionog suda.

Ove druge, čuvala je ekspertiza „eksperata“ Pododjeljenja za sport i kulturu. Čuvarkuće kriminala znaju razloge.

A „eksperti“ su svoja zapažanja morali da prenesu nadležnima kako bi oni dalje postupali.

Zaboga, nije valjda samo Dačaj „ radio robom“ sa sportskim funkcionerima .

Pravna borba protiv „ljudi sa četiri prstena“ presudom nije završena.

Oštećeni sportski kolektivi i pojedinci, nakon objave , najavljuju tužbe protiv Pododjeljenja, kojim će tražiti nadoknadu štete.

Bilo bi fantastično kad bi brčansko Pravobranilaštvo slijedilo sportske radnike i protiv odgovornih iz „ekspertskog tima“ podnijelo regresne tužbe za nadoknadu štete koja je nastala po brčanski budžet.

Presudom su „ljepljivi prsti i pogledi čvrsti“ sklonjeni od odlučivanja o sportskom novcu.

Za nepopravljivu štetu koju su nanijeli ugledu Brčko distrikta BiH uništavanjem i prestankom rada nekoliko desetina Klubova i manifestacija od međunarodnog značaja, nema kantara.

Vlast bi se nakon presude, svakako morala pozabaviti strukturom odlučivanja o donacijama za sport.

Priča se da neke karike unutar mehanizma nisu izdržale opterećenje. Oslabilo podmazivanje, pa popustile. Osim toga, brčanska javnost čeka poteze nadležnih organa.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img