spot_img
spot_img

Апел грађанима на опрез приликом кориштења пиротехнике

spot_img
spot_img

Полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ су у сарадњи са Одјелом за јавну сигурност Владе Брчко дистрикта БиХ, Одсјек за цивилну заштиту – Јединицом за уклањање експлозивних средстава у протеклом периоду у свим основним школама за ученике шестих, седмих, осмих и деветих разреда одржали предавања о опасностима које пријете приликом употребе пиротехничких средстава.

Активност је уприличена с обзиром на уобичајену праксу употребе пиротехничких сре-дстава у вријеме божићних и новогодишњих празника.

У складу с тим подсјећамо да је на снази одлука шефа Полиције Брчко дистрикта БиХ којом се дозвољава малопродаја и употреба пиротехничких средстава за забаву – класе II на подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у периоду од 15. новембра 2022. године до 15. јануара 2023. године. Наведена одлука не ослобађа појединце од прекршајне одговорности за прекршај из члана 18. Закона о јавном реду и миру Брчко дистрикта БиХ.

Наиме, чланом 18. Закона о јавном реду и миру Брчко дистрикта БиХ прописано је да ће онај ко пали пиротехничка или експлозивна средства на мјестима и на начин којим се изазива узнемиреност грађана, бити кажњен новчаном казном у износу од 100,00 до 1.000,00 конвертибилних марака.

Важно је нагласити да употребу пиротехнике треба свести на најмању могућу мјеру, те исту користити опрезно и на отвореном. Сасвим је сигурно да се употреба петарди и друге пиротехнике негативно одржава на већину грађана, али и животиње, јер изазива стрес и нелагоду, а нису искључене ни повреде које могу настати.

Полицијски службеници поступају по конкретним пријавама везаним за проблеме око употребе пиротехнике, али и када непосредно уоче лица која на непрописан начин употребљавају пиротехничка средства. Стога, Полиција Брчко дистрикта БиХ позива све грађане да пиротехничка средства користе одговорно и на безбједан начин.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img