Američki vojnici u junu u Brčkom

Brčanska Policija najavljuje dolazak pripadnika Vojske SAD-a na područje Distrikta koji će učestvovati na vježbi “JACKAL STONE 2017” organizovanoj u Bosni i Hercegovini.

Vježba će se održati u junu 2017. godine, a jedno od područja na kome će boraviti vojnici je, kažu iz Policije, i Brčko distrikt BiH.

- Reklama -

Ova bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenario u cilju poboljšanja interoperabilnosti između BiH – SAD. U istoj će učestvovati približno 500 pripadnika bezbjednosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD.

Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinarnih znanja.

Bosna i Hercegovina i SAD blisko sarađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za dalje jačanje tih odnosa kroz podizanje stepena njihove interoperabilnosti kao partnerskih država, u cilju bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja.

Iako je scenario vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima.

Lokalni zvaničnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala bezbjednost ljudi u Bosni i Hercegovini.

“JACKAL STONE 2017” je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande vojske SAD, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime