Ambasador Bugarske u posjeti Distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i koordinatorom Brčko distrikta BiH pri Savjetu ministara BiH Miroslavom Gavrićem, održao sastanak sa ambasadorom Bugarske u BiH NJ.E. Valerijem Ivanovim Jotovim. Ovo je Jotova prva posjeta Brčko distriktu BiH nakon što je stupio na dužnost ambasadora.

Kako je izjavio gradonačelnik Kadrić, tokom sastanka sa ambasadorom razgovaralo se o različitim temama i mogućnostima saradnje Vlade Distrikta i Ambasade Bugarske, te će prva saradnja biti iz oblasti kulture organizovanjem jedne umjetničke postavke u prostorijama Galerije.

- Reklama -

„Mi u Brčkom smo uistinu veoma zadovoljni kada postoji interesovanje predstavnika Međunarodne zajednice, predstavnika ambasada i nama prijateljskih zemalja gdje možemo prezentovati sve pozitivne procese koji se ovdje odvijaju i iskazati želju za saradnjom i podrškom u budućim aktivnostima. Iskoristili smo priliku da ambasadora Yotova upoznamo o sviim važnim aktivnostima koje Vlada Distrikta trenutno provodi, o našoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama u rješavanju nekih kapitalnih i infrastrukturnih projekata na području Distrikta, na uspostavi ekonomskih zona i generalno, na jednom jasnom političkom usmjerenju i perspektivi Brčko distrikta BiH kao političke zajednice čiji građani zaslužuju jedan bolji standard života i status na ovom dijelu Balkana“ izjavio je Kadrić.

Ambasador Jotov zahvalio se na pozivu i prijemu, iskazavši zadovoljstvo o postignutim dogovorima za buduću saradnju Brčko distrikta BiH i njegove zemlje.

„Naši narodi imaju duboke historijske veze i naša bliskost se ogleda kroz sličnu kulturu, gastronomiju, zajedničkom težnjom za tolerancijom i suživotom. Evropska unija je najveći svjetski donator razvojne pomoći, a Bugarska kao članica EU ima poseban program razvojne pomoći finansiranjem projekta u zemljama Zapadnog Balkana koji su za nas prioritetni i inkluzivni u BiH. Dobili smo vrlo dobar prijedlog za projekat na području Distrikta, u osnovnoj školi u Brezovom Polju, kojim je predviđenja izgradnja i opremanje sportskog terena za učenike uzrasta 6 do 15 godina, prilagođeno i za osobe sa posebnim potrebama za sport i fizičku kulturu“ kazao je ambasador.

 

 

 

 

1 komentar

 1. Čak i u Brčkom malo ko zna da je jedini prevodilac književnih djela s bugarskog izvjesni Brčak Žarko Milenić. Evo popis prevedenih knjiga:
  1. Georgi Grozdev: PLIJEN, roman, Zagreb, 2007.
  2. Roman Kisjov: HODOČASNIK SVJETLA, pjesme, Zagreb, 2008.
  3. Hristo Bojčev: PODZEMNA KOMEDIJA, drame, Sarajevo, 2015.
  4. Zdravka Jevtimova: ČETVRTAK, roman, Beograd, 2015.
  5. Genčo Stoev: CIJENA ZLATA, roman, Sarajevo, 2017.
  6. Kalin Terzijski: VOLI LI VAS NEKO, priče, Sarajevo, 2021.
  Tu su i kraći tekstovi objavljeni po časopisima.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime