Aleksandar Subotić: Samo želim da se ovaj slučaj više nikome ne ponovi

Nedavna i iznenadna smrt jedne bebe u brčanskom porodilištu, izazvala je mnogo polemike.

Otac djeteta, Aleksandar Subotić, za Radio Brčko kaže da ne traži dokazivanje krivice, samo želi da se ovaj slučaj više nikome nikada ne ponovi.

„Jedini razlog zbog kojeg sam stao pred kamere jeste taj da pokušam da doprinesem da se ovo više nikome ne dogodi. Ja sam mislio da se meni ovo nikad ne može desiti. Onda shvatiš da se to može desiti svakome“, rekao je Subotić.

Aleksandrova supruga je 6. maja na svijet donijela dječaka koji je ocijenjen visokom ocjenom 9, kao izuzetno zdrava beba.

Ipak, nešto kasnije, doktori su rekli da beba mora neko vrijeme biti u inkubatoru.

„Meni je kao roditelju neshvatljivo da dijete koje dobije ocjenu devet završi u inkubatoru. Oni su bebu, nedugo nakon rođenja prebacili u inkubator, jer je dijete promijenilo boju i mi, kao roditelji smo se pomirili sa tim“, istakao je Subotić.

Beba je u inkubatoru bila dva dana, za to vrijeme prošle su tri smjene doktora, koji su mogli da pregledaju bebu, međutim, Subotić ističe da je bebu pregledao samo jedan pedijatar.

„Poslije toga, tokom noći, beba je teško disala, oni su pokušali reanimaciju, ubrizgavali adrenalin, ali beba je preminula“, rekao je Subotić.

Direktor brčanske Bolnice Dušan Stokić, takođe ističe, da je prema informacijama koje posjeduje, dijete rođeno zdravo.

„Porod je završen prirodnim putem, na samom porodu ‘Apgar skor’ koji se određuje u prvoj i petoj minuti i boduje nekih pet parametara koji pokazuju vitalnost bebe, dao je ocjenu 9, a maksimalno je 10. To su visoke ocjene što govori o tome da je dijete na rođenju bilo dobro“, rekao je Stokić.

Na pitanje novinara zašto bebu nisu poslali u Tuzlu, jer bolnica u Brčkom nema neonatologa Stokić odgovra da to o tome, da li je to potrebno, odlučuju pedijatri tokom pregleda.

„Stvar je u tome šta pedijatar koji pregleda nađe, kakve su procjene. Ne šalju se sva djeca dalje. Naši pedijatri liječe određena stanja. Ono što se smatra teškim slučajem šalje se u Tuzlu i Beograd“, dodao je Stokić.

Brčanski ljekari su smatrali da u ovom slučaju nema potrebe da se beba upućuje dalje, iako je ishod bio smrtni.

Stokić se ipak isključivo poziva na patološki nalaz.

„To je jedini objektivni nalaz. Klinički nalaz i procjena su subjektivni.  Nalaz obdukcije kaže da se radi o hipotrofičnom novorođenčetu. Prema patološkom nalazu uzrok smrti je respiratorni distres sindrom ili poremećaj  disanja“, pojasnio je Stokić i dodao da se to češće dešava kod ranije rođene djece, ali i da to ne mora biti nužno pravilo.

Aleksandrova supruga se porodila, kako kažu u bolnici, u 37 sedmici trudnoće.

Porođaj je izazvan vještačkim putem, odnosno dripom.

Da li je to bilo potrebno i šta je razlog tome, te da li se moglo još sačekati sa porodom, na ta pitanja u brčanskoj bolnici nismo dobili odgovor.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime