spot_img
spot_img

Афричка куга у Брчком: Нема разлога за панику, ситуација је под контролом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Усљед појаве афричке свињске грипе на подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић, шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Миленко Нинковић и шеф Пододјељења за ветеринарство Стеван Радић данас су на прес конференцији изнијели информације о тренутном стању на терену.

Градоначелник Нишић казао је да су надлежно одјељење и пододјељење, по сазнању о појави ове куге у сусједним мјестима, предузели све мјере како би се спријечило њено ширење на територији Дистрикта, те да се успјешно држи под контролом.

„Одмах смо формирали кризни штаб и донијели рјешење у складу са државним прописима којима су наложене које мјере требају да се хитно предузму како бисмо сузбили ширење афричке куге на подручју Дистрикта. За сада нема разлога за панику, ситуација је под контролом“, изјавио је Нишић.

„Појачали смо мјере дезинфекције, посматрамо терене и прикупљамо информације од грађана и сточара. До сада смо узорковали и извршили еутаназију на 19 имања, и то 17 на подручју насеља Вучиловац, једно на подручју Грбавице и једно на подручју Марковић Поља. За сада, немамо нових пријављених случајева, имамо два узорка из Вучиловца које смо послали на тестирање, а резултате очекујемо најкасније сутра. Уколико буду позитивни, одмах ћемо предузети потребне мјере и у најкраћем року елиминисати жаришта“, изјавио је шеф Пододјељења за ветеринарство Стеван Радић.

„Замолио бих грађане Дистрикта, односно пољопривредне произвођаче на овим угроженим подручјима да не праве панику, јер заиста нема разлога за то. Ситуација се прати сваког часа и предузимамо све мјере које су у складу с законом. Куга се не преноси са животиња на људе, тако да становници немају разлога да буду забринути. Након завршетка ове ситуације, Одјељење ће Влади упутити приједлог за намиривање штете произвођачима којима су животиње еутанизоване“, нагласио је шеф Одјељења Миленко Нинковић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img