spot_img
spot_img

Afrička kuga stigla i u Brčko

spot_img
spot_img

Afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila se na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Šamcu i Brčkom, potvrdio je za “Nezavisne novine“, Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara RS.

Prema njegovim riječima, na teriotriji Šamca se pojavilo novo žarište, dok je u Brčkom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, takođe, evidnetirano nekoliko slučajeva.

“Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju”, rekao je Maljičić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

“Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve”, rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni.

 

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img