Афричка куга се све више шири: У Брчком еутаназирано 1.800 свиња - nula49.com
spot_img
spot_img

Афричка куга се све више шири: У Брчком еутаназирано 1.800 свиња

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Афричка куга свиња до данас је потврђена на 67 имања на подручју дистрикта Брчко на којима је еутаназирано око 1.800 свиња различитих категорија, изјавио нам је данас Коста Којић, шеф Одсјека за ветеринарство при Одјељењу за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владе дистрикта Брчко.

Резултати се очекују за још десетак имања док се на еутаназију животиња чека на још шест имања на подрују дистрикта Брчко.

„Нажалост болест се шири. Осим у Вучиловцу, Крепшићу и Плазуљама, последњих дана све више заражених животиња регистровано је на подручја Трњака и дјелимично Слијепчевића“, каже Којић и додаје да је остало још само пар села на овом подручју гдје није регистрована афричка куга свиња.

Према његовим ријечима болест је инфективна, брзо и лако се шири, прије свега контактом. Болест се подједнако јавља и на индивидуалним пољопривредним газдинствима и на фармама, те у регији гдје се јави захвата и до 80 одсто фарми мањег и већег капацитета.

„Мање су шансе код људи који имају добре био-сигурносне мјере, које имају затворене уређаје и дезинфикационе баријере и надамо се да ће се успјети нешто и сачувати помоћу тих мјера“, каже Којић.

Најважније је да болест није опасна по људе, оболијевају само домаће и дивље свиње и на жалост угинуће иде негдје до 100 одсто. Такође, друге категорије животиња не оболијевају.

Еутаназиране животиње се најчешће закопавају на имањима власника јер је то имање заражено како се болест не би ширила на здарва имања. Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство у Брчком је позвало грађане да се пријаве и помогну у уклањању обољелих животиња за шта је обезијеђена и новчана накнада. Којић каже да се до сада пријавило двадесетак грађана за укањање лешева еутаназираних животиња, док је за саме еутаназије пријављен нешто мањи број људи.

Први позитиван случај Афричке куге свиња на подручју дистрикта Брчко регистрован је 28. јуна ове године на имању у Вучиловцу.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img