spot_img
spot_img

Afrička kuga se sve više širi: U Brčkom eutanazirano 1.800 svinja

spot_img
spot_img

Afrička kuga svinja do danas je potvrđena na 67 imanja na području distrikta Brčko na kojima je eutanazirano oko 1.800 svinja različitih kategorija, izjavio nam je danas Kosta Kojić, šef Odsjeka za veterinarstvo pri Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade distrikta Brčko.

Rezultati se očekuju za još desetak imanja dok se na eutanaziju životinja čeka na još šest imanja na podruju distrikta Brčko.

„Nažalost bolest se širi. Osim u Vučilovcu, Krepšiću i Plazuljama, poslednjih dana sve više zaraženih životinja registrovano je na područja Trnjaka i djelimično Slijepčevića“, kaže Kojić i dodaje da je ostalo još samo par sela na ovom području gdje nije registrovana afrička kuga svinja.

Prema njegovim riječima bolest je infektivna, brzo i lako se širi, prije svega kontaktom. Bolest se podjednako javlja i na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima i na farmama, te u regiji gdje se javi zahvata i do 80 odsto farmi manjeg i većeg kapaciteta.

„Manje su šanse kod ljudi koji imaju dobre bio-sigurnosne mjere, koje imaju zatvorene uređaje i dezinfikacione barijere i nadamo se da će se uspjeti nešto i sačuvati pomoću tih mjera“, kaže Kojić.

Najvažnije je da bolest nije opasna po ljude, obolijevaju samo domaće i divlje svinje i na žalost uginuće ide negdje do 100 odsto. Takođe, druge kategorije životinja ne obolijevaju.

Eutanazirane životinje se najčešće zakopavaju na imanjima vlasnika jer je to imanje zaraženo kako se bolest ne bi širila na zdarva imanja. Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Brčkom je pozvalo građane da se prijave i pomognu u uklanjanju oboljelih životinja za šta je obezijeđena i novčana naknada. Kojić kaže da se do sada prijavilo dvadesetak građana za ukanjanje leševa eutanaziranih životinja, dok je za same eutanazije prijavljen nešto manji broj ljudi.

Prvi pozitivan slučaj Afričke kuge svinja na području distrikta Brčko registrovan je 28. juna ove godine na imanju u Vučilovcu.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img