spot_img
spot_img

Адвокати у Брчко дистрикту данас почињу са радом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након осам и по мјесеци обуставе рада, због пресуде Апелационог суда Брчко дистрикта која је објављена у службеном гласнику 13. јануара, одлучено је да се прекине обустава рада адвокатима пред судовима и органима Дистрикта, те адвокати данас започињу с радом.

Пред судовима се налази велики број предмета који су били у застоју, преко 1.200 из области грађанског права и преко 200 кривичних предмета, рекао је члан протестног одбора адвоката Миленко Марјановић, додавши како их у предстојећем периоду чека интензивна активност и јако много посла.

Марјановић је истакао како ће адвокати најприје кренути с преузимањем нагомилане поште у суду, па потом с приоритетним рјешавањем предмета везаних за одређене преклузивне рокове, а ту улазе подношење жалби, тужби и друге правне радње.

Штрајк и обустава рада адвоката у Брчко дистрикту значајно су се одразили и на овдашње грађане и предузетнике те су нанијели значајну штету.

“Грађани су били у позицији да не могу добити правну помоћ, а самим тиме не могу ни квалитетно да остварују своја права које им Закони гарантују пред судовима Брчко дистрикта. Ово веома горко искуство које је трајало ових осам и по мјесеци и велика материјална штета која је нанешена оваквом одлуком која је на крају пресудом Апелационог суда утврђена као неусклађена са статутом Брчко дистрикта БиХ”, рекао је Марјановић.

Подсјетимо, Скупштина Брчко дистрикта је на сједници одржаној у окробру 2018. године, усвојила измјене Закона о фискалним системима којима је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности. Због тога су брчански адвокати 26. априла прошле године напустили суднице и обуставили рад.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img