Advokati u Brčko distriktu danas počinju sa radom

Nakon osam i po mjeseci obustave rada, zbog presude Apelacionog suda Brčko distrikta koja je objavljena u službenom glasniku 13. januara, odlučeno je da se prekine obustava rada advokatima pred sudovima i organima Distrikta, te advokati danas započinju s radom.

Pred sudovima se nalazi veliki broj predmeta koji su bili u zastoju, preko 1.200 iz oblasti građanskog prava i preko 200 krivičnih predmeta, rekao je član protestnog odbora advokata Milenko Marjanović, dodavši kako ih u predstojećem periodu čeka intenzivna aktivnost i jako mnogo posla.

Marjanović je istakao kako će advokati najprije krenuti s preuzimanjem nagomilane pošte u sudu, pa potom s prioritetnim rješavanjem predmeta vezanih za određene prekluzivne rokove, a tu ulaze podnošenje žalbi, tužbi i druge pravne radnje.

Štrajk i obustava rada advokata u Brčko distriktu značajno su se odrazili i na ovdašnje građane i preduzetnike te su nanijeli značajnu štetu.

“Građani su bili u poziciji da ne mogu dobiti pravnu pomoć, a samim time ne mogu ni kvalitetno da ostvaruju svoja prava koje im Zakoni garantuju pred sudovima Brčko distrikta. Ovo veoma gorko iskustvo koje je trajalo ovih osam i po mjeseci i velika materijalna šteta koja je nanešena ovakvom odlukom koja je na kraju presudom Apelacionog suda utvrđena kao neusklađena sa statutom Brčko distrikta BiH”, rekao je Marjanović.

Podsjetimo, Skupština Brčko distrikta je na sjednici održanoj u okrobru 2018. godine, usvojila izmjene Zakona o fiskalnim sistemima kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. Zbog toga su brčanski advokati 26. aprila prošle godine napustili sudnice i obustavili rad.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime