spot_img
spot_img

Brčko: Obilježen Svjetski dan farmaceuta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Danas su učenici farmaceutskog smjera JU Poljoprivredne i medicinske škole na Trgu mladih obilježili Svjetski dan farmaceuta.

Ovaj dan se obilježava svake godine 25. septembra. Farmaceuti na taj datum promovišu svoju ulogu u kontinuiranom poboljšavanju opšteg zdravlja u cijelome svijetu.

„Obilježavanjem Svjetskog dana farmaceuta želi se ukazati na značajan doprinos farmaceuta u zdravstvenom sektoru. Mi smo najdostupniji zdravstveni radnici sa velikom odgovornošću i mogućnostima da preveniramo oboljenja, pomognemo liječenje, razvijamo svijest o racionalnoj primjenu lijekova i suplemenata. Svemu ovome nastojimo podučiti i naše vrijedne učenike koji su građanima Brčkog danas pokazali svoja znanja i vještine,” izjavila je profesorica farmaceutske grupe predmeta, Emina Gobeljić Behlulović.

Direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, Maja Ikić, je izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da škola raspolaže sa dobrom opremljenošću kabineta za izvođenje praktične nastave, a među njima je i kabinet farmacije.

„Svima nama je poznato da teorija bez dobre prakse ne znači ništa i da je eksperimentalna metoda učenicima zanimljiva, a pored toga ih motiviše da produbljuju znanja i vještine u svojoj struci. Naši vrijedni učenici II, III i IV razreda, smjer farmaceutski tehničar, sa svojim profesoricama su izradili mnoštvo farmaceutskih preparata koje smo izložili danas ovdje na Trgu povodom Svjetskog dana farmaceuta.

Građani su imali mogućnosti i mjerenja glukoze u krvi i krvnog pritiska kao i vitaminsko mineralnu suplementaciju uz savjetovanje.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img