spot_img
spot_img

Promocija knjige „Dr Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu“ akademika Husrefa Tahirovića

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Gradskoj biblioteci održana je promocija knjige akademika Husrefa Tahirovića pod nazivom „Dr Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu“.

O knjizi su govorili zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr Anto Domić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike Beograd dr sc. Jelena Jovanović Simić i akademik ANUBiH Husref Tahirović, a promociju knjige otvorio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić.

Akademik Tahirović kazao je da je put stvaranja knjige trajao jako dugo jer nije bilo lako pisati o proslavljenom književniku Samokovliji.

„Knjiga je izvanredno opremljena i ono što je najvažnije istinita, zasnovana na primarnim izvorima, literaturi i bibliografijama“, kazao je akademik Tahirović. Zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić istakao je da je knjiga akademika Tahirovića posebno umjetničko, naučno, književno i istorijsko djelo.

„Akademik Tahirović je uspio isplesti jednu priču o Bosni o Hercegovini, zemljopisnim i povijesnim prilikama, o ljudima onoga doba u kojem je živio dr Isak Samokovlija, a s druge strane prikazao i drugu stranu, dr Isaka Samokovliju kao liječnika. Autor je povijesne činjenice predstavio na znanstveni način i objavio, temeljem čega se stvara prostor za nastavak znanstvenog istraživanja o životu Isaka Samokovlije, ali i o vremenu u kojem je živio“, kazao je dr Domić.

Jedna od promotorki knjige dr sc. Jelena Jovanović Simić kazala je da se akademik Tahirović sa velikom posvećenošću trudio da otkrije svaki detalj koji je važan u životu Isaka Samokovlije.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img