spot_img
spot_img

Performansom “Marka za kulturu” najavljen treći Jazzwa Art Festival u Brčkom

spot_img
spot_img

Grupa brčanskih entuzijasta, poštovaoca i ljubitelja umjetnosti, treću godinu za redom samostalno organizuje Art festival na kome će ove godine nastupiti brazilski džez muzičar Andriano Trindade, DJ duo NiSu Brothers koji će najaviti Nišvill u Brčkom ali i glumci Hasan Zahirović i Sergej Trifunović.

“Performans je bio prilika da promovišemo naše aktivnosti te skrenemo pažnju naših sugrađana da kultura treba da živi i na ulici te na svim mjestima gdje se okupljaju mladi ljudi” ističe Željko Lazarević, aktivista i novinar iz Brčkog.

Umjetnički direktor festivala, akademski slikar Almedina Cifrić, već treću godinu za redom aktivno radi na samoj organizaciji i programu festivala. Enterijer i eksterijer Jazzwe oslikan je njenim radovima i radovima njenih učenika koji stvaraju pod okriljem Ateljea 6.

“Program festivala pored kvalitetne muzike prate I umjetničke radionice, promocije knjiga te zanatske radionice. Želja nam je da podržimo mlade ljude koji su okupljeni oko art caffe-a Jazzwa da nastave da se bave umjetnošću i kulturom, razviju vlastito kritičko razmišljanje te da sami kreiraju sredinu u kojoj žive”, naglasila je Cifrić.

Jazzwa je prethodne tri godine pored dva festivala, organizovala oko pedesetak slikarskih izložbi od kojih su neke bile i aukcijskog odnosno humanitarnog karaktera. Tu su i brojne promocije knjiga, književne večeri ali i umjetničke radionice.

Treći po redu Jazzwa art festival realizuje grupa građana okupljena oko art caffe-a Jazzwa kao odgovor na nedostatak kulturnih dešavanja u gradu na Savi. Ovogodišnji Jazzwa Art Festival održava se pod sloganom “Umjetnost novog rađanja” gdje će volonteri u saradnji sa Centrom za podršku u zajednici “Beba više” prikupljati potpise za peticiju kojom se od Skupštine Distrikta traži da se za žene koje trebaju postupke vantjelesne oplodnje ukine starosna granica kao i sam broj postupaka koje finasira Fond zdravstvenog osiguranja. Postoje primjeri gdje su žene nakon osmog pokušaja uspjele da se ostvare kao majke a trenutno se finasira do 5 postupaka VTO.

Zamisao organizatora je da se u samu organizaciju uključe svi privrednici koji posluju na području zanatskog centra Brčko. Pomenuti prostor jedan je od najprepoznatljivijih i najljepših dijelova grada, nepravedno zapostavljen što ovim festivalom želimo promjeniti.

Na prostoru zanatskog centra posluje, nekoliko ugostiteljskih objekata među kojima su najpoznatiji restoran Ženski most (Kod Džimija), restoran Afan, Kafe Premier, Kafe Mol, Kafe Bombarder kao i Art Caffe Jazzwa. Navedeni objekti okupljaju građane i posjetioce Brčko Distrikta, svih generacija.

Pored ugostiteljskih objekata u prostoru zanatskog centra posluje i veliki broj frizersko – kozmetičkih salona, krojačkih salona, zlatara, sajdžija, trgovinskih radnji ali i biroa za projektovanje i planiranje.

Jazzwa Art festival želi svojim aktivnostima oplemeniti i uljepšati kako sam prostor zanatskog centra tako i uticati na razvoj kulture, umjetnosti i ekologije na prostoru cijelog Distrikta.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img