spot_img
spot_img

Перформансом “Марка за културу” најављен трећи Jazzwa Арт Фестивал у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Група брчанских ентузијаста, поштоваоца и љубитеља умјетности, трећу годину за редом самостално организује Арт фестивал на коме ће ове године наступити бразилски џез музичар Андриано Триндаде, DJ дуо NiSu Brothers који ће најавити Nišvill у Брчком али и глумци Хасан Захировић и Сергеј Трифуновић.

“Перформанс је био прилика да промовишемо наше активности те скренемо пажњу наших суграђана да култура треба да живи и на улици те на свим мјестима гдје се окупљају млади људи” истиче Жељко Лазаревић, активиста и новинар из Брчког.

Умјетнички директор фестивала, академски сликар Алмедина Цифрић, већ трећу годину за редом активно ради на самој организацији и програму фестивала. Ентеријер и екстеријер Jazzwe осликан је њеним радовима и радовима њених ученика који стварају под окриљем Атељеа 6.

“Програм фестивала поред квалитетне музике прате И умјетничке радионице, промоције књига те занатске радионице. Жеља нам је да подржимо младе људе који су окупљени око art caffeJazzwa да наставе да се баве умјетношћу и културом, развију властито критичко размишљање те да сами креирају средину у којој живе”, нагласила је Цифрић.

Jazzwa је претходне три године поред два фестивала, организовала око педесетак сликарских изложби од којих су неке биле и аукцијског односно хуманитарног карактера. Ту су и бројне промоције књига, књижевне вечери али и умјетничке радионице.

Трећи по реду Jazzwa арт фестивал реализује група грађана окупљена око art caffeJazzwa као одговор на недостатак културних дешавања у граду на Сави. Овогодишњи Jazzwa Арт Фестивал одржава се под слоганом “Умјетност новог рађања” гдје ће волонтери у сарадњи са Центром за подршку у заједници “Беба више” прикупљати потписе за петицију којом се од Скупштине Дистрикта тражи да се за жене које требају поступке вантјелесне оплодње укине старосна граница као и сам број поступака које финасира Фонд здравственог осигурања. Постоје примјери гдје су жене након осмог покушаја успјеле да се остваре као мајке а тренутно се финасира до 5 поступака ВТО.

Замисао организатора је да се у саму организацију укључе сви привредници који послују на подручју занатског центра Брчко. Поменути простор један је од најпрепознатљивијих и најљепших дијелова града, неправедно запостављен што овим фестивалом желимо промјенити.

На простору занатског центра послује, неколико угоститељских објеката међу којима су најпознатији ресторан Женски мост (Код Џимија), ресторан Афан, Кафе Премиер, Кафе Мол, Кафе Бомбардер као и Арт Caffe Jazzwa. Наведени објекти окупљају грађане и посјетиоце Брчко Дистрикта, свих генерација.

Поред угоститељских објеката у простору занатског центра послује и велики број фризерско – козметичких салона, кројачких салона, златара, сајџија, трговинских радњи али и бироа за пројектовање и планирање.

Jazzwa Арт фестивал жели својим активностима оплеменити и уљепшати како сам простор занатског центра тако и утицати на развој културе, умјетности и екологије на простору цијелог Дистрикта.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img