spot_img
spot_img

Брчко: Одржан помен за 68 жртава буквичке регије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Парастосом на Српском православном гробљу у Српској Вароши данас je настављенo обиљежавањe 30. годишњице страдања српског народа у селима буквичке регије.

У нападу на села буквичке регије 14. и 15. септембра 1992. године убијено је 68 мјештана, око 2,5 хиљаде је протјерано и заробљено у околним селима, имовина запаљена и покрадена а још увијек се трага за шест мјештана Буквика и Буковца, речено је данас на помену који су у знак сјећања на све жртве буквичке регије. У кратком перформансу кога су извели чланови Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета” Брчко наведена су имена свих жртава и начин на који су убијани.

Парастос за 68 жртава са подручја буквичке регије који су страдали на данашњи дан прије 30 година служио је његово преосвештенсво епископ Зворничко-тузлански Фотије.

О страдању Срба буквичке регије предсједник мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић каже да су мјештани ових села доживјели велику бол и да су им страдали најмилији те да је уништено све оно што су генерације стварале годинама.

„За ове злочине који су направљени у Буквику одговарала су два лица и процес је и даље у току и надам се да ће још неко одговарати за оно што је почињено на буквичком платоу”, рекао је Илија Јовичић.

Предсједник Управног одбора мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић био је заробљен као седамнаестогодишњак и смјештен у школи у Горњем Рахићу.

„Био сам око двадесетак дана заробљен у школи и ту ме испитивао садашњи Јавни тужилац Зекерија Мујкановић. За злочине у Буквику имамо само једну пресуду а то је Менсуру Ђакићу који је био комадант батаљона и то по командној одговорности,“ навео је Мијатовић.

Бранко Маричић каже да су сви његови ближи и даљи сродници прогнани или побијени на овом подручју.

„Ово подручје предсатвља највећи појединачни злочин који је почињен у року од нешто више 48 часова, гдје су побијени становници села који већина њих нису били војни обвезници“, истакао је Маричић.

Предсједник Удружења логораша Срба – буквичке регије Милорад Митровић био је и сам свједок страдања Буквичана.

„Питам се зашто су наше комшије урадили то што су урадили? А то је да становнике Буквика протјерају, заробе и имовину запале”, рекао је Митровић.

У склопу обиљежавања годишњице, група од 10 бициклиста су јутрос испред споменика Српским браниоцима Брчког кренули у бициклистички поход од Брчког преко Буковца до Буквика. Обиљежавање 30. годишњице страдања српског народа у селима буквичке регије биће настављено вечерас у центру града када ће тим поводом брчанска “Просвјета” извести перформанс.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img