spot_img
spot_img

Брчко: Процес реформе јавне управе тече по плану

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Реформа јавне управe у Брчко дистрикту је дугорочан процес који за сада тече по плану, а који за крајњи циљ има побољшање разних услуга намјењених грађанима Дистрикта.

Влада Брчко дистрикта недавно је дала сагласност на смјернице за израду новог Закона о јавној управи Брчко дистрикта и сви неопходни фактори биће укључени у његову израду, сазнали смо од Давора Шолаје, координатора Канцеларије за реформу Јавне управе у Брчко дистрикту.

Он је додао да је Влада Брчко дистрикта још раније усвојила продужење Стратешког оквира за реформу Јавне управе на период од пет година, као један од 14 кључних показатеља у процесу уласка БиХ у Европску унију.

Давор Шолаја је истакао да су ово кључни документи који су важни за наставак реформе јавне управе а који за циљ имају стврарање ефикасне, транспаретне и модерне управе у Дистрикту, а све у складу са захтјевима Европске комисије.

Говорећи о Акционом плану, Давор Шолаја је нагласио да је и тај документ везан за развој тема као што су политика и координација, државна служба и људски потенцијали, одговорност и јавне финансије, додајући да је усвојено и продужење тог документа на исти период.

„Да би реализација по Акционом плану отпочела што раније ми смо усвојили приједлоге за Надзорне тимове који имају своје одговорности и обавезе да раде по Акционом плану и сада можемо кренути са тим активностима како би грађани имали што бољу услугу“, истако је Шолаја.

Упитан да ли је био одређен рок за усвајање документа „Заједничка платфотрма“, која се тиче реформе на свим нивоима власти у БиХ, Шолаја каже да је коначни текст усаглашен али није послат на усвајање јер, како је рекао, нису прихватљиве неке одредбе које представници Европске комисије траже у том документу.

Давор Шолаја сматра да би се неусвајањем овог документа изгубило драгоцијено вријеме за организовање донаторске конференције и прикупљање одређених средстава за реализацију Акционог плана.

Он сматра да ће се у наредном периоду све предвиђене активности успјешно завршити, и да ће грађани Брчко дистрикта у најскорије вријеме имати квалитетнију услугу и лакшу комуникацију приликом добијања документа.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img