spot_img
spot_img

Четири године Лауфера: Нове инвестиције за нова пива

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прва занатска пивара на подручју сјевероисточне Босне, Лауфер д.о.о, у мају је напунила четири године успјешног пословања и рођендан обиљежила новим вриједним инвестицијама.

Пивара Лауфер осавремењена је новом аутоматском пунилицом пива за стаклене флаше реномираног европског произвођача. Поред тога, већи дио инвестиције односи се на набавку најмодернијих професионалних пиварских ферментора, тј. судова под притиском, такође из увоза, те ове двије инвестиције у основна средства још значајније доприносе убрзању циклуса производње пива и повећању ефикасности.

„Због велике инфлације праћене низом поскупљења сировина и репроматеријала у посљедњих пола године, пословање компанија у СМЕ сектору је посебно на удару због потребе за поскупљењем производа док је ниво потражње и даље испод капацитета. Нпр. цијене само репроматеријала, конкретно стакла, су скочиле 50%, а и цијене сировина (јечменог слада и хмеља) константно расту. Због тога смо сретни што смо баш у овом тренутку могли повећати капацитет и ефикасност, како бисмо успјели задржати прихватљиву цијену за своје премијум производе“, наглашава технолог Коста Стевановић, оснивач и директор Лауфера.

Нова опрема ће омогућити и стварање већих залиха и проширење производног асортимана. Поред тренутна три производа, Лауфер АПА-е, пшеничног и Stout (тамног) пива, сљедећи производ који планирамо представити је лагер пиво које је, како објашњава Стевановић, стил пива којем припада и већина индустријских пива на нашем тржишту: „С обзиром на то да је наше поднебље још увијек навикнуто искључиво на пива доњег врења, тзв. лагере, нарочито пилснере, одлучили смо да наш сљедећи производ буде пиво тог стила, које одликује кристална бистрина са карактеристичном горчином и газираношћу, како бисмо потрошачима показали разлику између занатског пива направљеног од најквалитетнијих сировина и индустријског пива. Поред планираног лагера циљ нам је да до краја године у редовној понуди у стакленој амбалажи имамо Extra Special Bitter, пиво направљено по рецептури популарној у Великој Британији, јер смо имали фантастичне реакције на пробне шарже током овог прољећа. Поред редовног асортимана Лауфер пива у стакленој амбалажи правимо и сезонска пива у ограниченим количинама у точеној варијанти (ИПА – Indian Pale Ale; Sour – кисела пива са додатком воћа; тамна специјална пива са већим садржајем алкохола итд). Нека од тих пива су тренутно комерцијално неисплатива за пласман у стакленој амбалажи на нашем тржишту, а нека се највише пију у одређено доба године и нису дио редовне понуде, него их правимо по наруџби.“

И овог љета Лауфер планира учешће на многобројним фестивалима крафт пива, међу којима су „Фестивал занатског пива“ у Градишки, „CrafT3“ у Тузли, Фестивал Крафт пива Лакташи, „Фестивал домаћих производа“ у Бањалуци, Фестивал занатског пива и РнР-а „Беерократа“ на Палама, итд.

Иако је примарно тржиште и даље регија сјевероисточне Босне, најприје Брчко, Орашје и Тузла, Лауфер пиво такође се налази у понуди широм Босне и Херцеговине попут Сарајева, Бугојна, Херцеговине.

 

 

 

(спонзорисана објава)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img