spot_img
spot_img

Енес Пашалић одговорио СНСД-у: Саопштење за јавни презир и политичко сметлиште

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што су на интервју Енеса Пашалића реговали из брчанског СНСД-а, нашој редакцији данас се обратио господин Пашалић, износећи свој одговор.

Ово обраћање, у складу са добром новинарском праксом, преносимо у цјелости, без измјена:

 

Саопштење брчанског СНСД-а поводом мог интервјуа објављеног у Слободној Босни 07.04. 2022.г. представља парадигму опскурне, непросвијећене, недемократске, ауторитарне политике у Брчком, коју посљедњих година предводи брчански СНСД. У нормалним демократским условима таква врста саопштење доживјела би јавни презир и било одбачено на политичко сметлиште.

Но, у Дистрикту такав политички дискурс је владајућа парадигма која жели да уништи елементарно достојанство сваког појединца који слободно мисли и јавно говори о јавним стварима, етикетирајући такве иступе као „преседане који подривају темеље Дистрикта“, те стога ваља на њих одговорити.

СНСД у свом јавном саопштењу ниједном ријечју не доводи у питање, нити се расправља о аргументима који стоје иза сваког мог става, а који се могу свести на сљедеће:

– Да је СНСД извршио удар на уставни поредак БиХ нелегалним преносом државних овласти на ентитет Р Српска,
– Да истакнути појединци СНСД-а у Дистрикту заступају тезу да постоји правни континуитет и суверенитет Р Српске у Брчко Дистрикту БиХ,
– Да пресуде Апелационог суда по апелацији Еседа Кадрића о преносу овласти са Дистрикта на ентитете, су у најмању руку спорне, за што сам у више наврата изнио аргументацију, те имплиците легитимизирају такве ставове појединаца из брчанског СНСД-а.

Умјесто тога, у маниру најопскурнијих тоталитарних странака напада се моја личност (argumentum ad hominem) етикетирањем, подметањем, замјеном теза, несувислим тврдњама, па и тихим пријетњама. Флоскула СНСД-а да се о одлукама судова не расправља, важи само у тоталитарним друштвима. Одлуке судова се спроводе и то се не доводи у питање. О њима се може и треба аргументовано расправљати. Томови књига су написани о пресудама судова.

Тврдња да је мој јавни иступ преседан, једним дијелом јесте тачна. Моји критички јавни говор о јавним стварима у Дистрикту је преседан јер у Дистрикту већ дуго нема ни опозиције власти, ни критичког јавног мнијења.

Али тврдња да је мој јавни иступ преседан којим подривам темеље Дистрикта, поред тога што је неозбиљна, истовремено је и опасна јер је у складу са тоталитаристичким вокабуларом по којем сваки онај који слободно и критички мисли о јавној ствари, подрива темеље државе, нације, Дистрикта, те га стога треба јавно проскрибирати и санкционисати. Такви јавни ставови станке на власти су у духу најмрачнијих тоталитарних идеологија.

Тврдња да пресуда Апелационог суда о Закону о адвокатској дјелатности, на који се ја прецизно реферирам, не задире у Статут, није тачна. Апелациони суд се у тој пресуди уопште не реферише на члан 1.3 Статута Дистрикта, на који се ја позивам. Очигледно да аутор саопштења није ни прочитао ту пресуду.

Тврдња да функције и овлаштења повјерена ентитетским коморама оспораваним законима не значе повјерење тих овлаштења ентитетима је израз елементарне логичке збуњености, која се опет позива на пресуду Апелационог суда, а да не наводи на коју пресуду мисли. СНСД очигледно и не зна да постоје двије пресуде по истој ствари, са различитим образложењем. Тако СНСД паушално тумачи пресуде, а мени би хтјели да забраните сваки коментар.

Као шлаг на торту овим опскурним подметањима и тихим пријетњама долази тезом да оно што посебно забрињава СНСД је чињеница да моје лажи долазе из јавног сектора Дистритка, тачније од лица које је изабрано у УО Радио новинске и издавачке установе, које је, при томе, заборавило да му је истекао посланички мандат. Жалосно, да жалосније не може бити.

По СНСД-у само посланици могу јавно мислити и говорити. За обичне грађане остало је да ћуте о јавним стварима. Поготово ако имају амбицију да обављају неки јавни посао, који се уз то хонорира из буџета. Такве јавне изјаве (цинкарење и пријетње) могу доћи само из репозиторија најмрачнијих тоталитарних политичких идеологија и организација, које су очигледно на дјелу у Дистрикту.

Уз то, ако за некога тврдите да лаже онда је елементарна пристојност да цитирате оно што сматрате неистином и да то образложите, а не да паушално лијепите етикете.

Озбиљном политичком субјекту не приличи да тако јавно комуницира.

Срећом, ипак сви у Брчком не пристајемо да у страху од репресије или због личних добити престанемо мислити и аргументовано јавно говорити о јавној ствари која је у интересу свих грађане Дистрикта.

Кад већ изјављујете да не вршите удар на Дистрикт, импутирајући да сам ја то рекао, што требате показати и доказати, било би добро да, умјесто аргумента ad hominem, одговорите на сљедећа питања:

– Да ли мислите да је легално оно што ради Скупштина РС-а на челу са СНСД-ом и Додиком, преносећи овласти државе БиХ на ентитет РС? Ваљда вам је познато да постоји уставна процедура по којој се овласти ентитета преносе на државни ниво, те да се поврат тих овласти може проводити само по истој процедури, а не самовољно.
– Да ли је легално што се већ годинама у Брчко Дистрикту БиХ, који је под суверенитетом државе БиХ, обиљежава неуставни Дан Р Српске, а чије обиљежавање ви предводите?
– Да ли је уреду да се овласти које припадају Дистрикту преносе на ентитете? Да ли сте ви за то да Дистрикт, темељем својих овласти, има своју љекарску, адвокатску комору и да стечајни управници стручни испит не морају полагати у Бањој Луци и Сарајеву, него у Брчком?

Тек кад изнесете ваш став по овим питањима, знат ћемо да ли поштујете Устав, законе ове земље, Коначну арбитражну одлуку, па самим тим и да ли вршите удар на Дистрикт. Ви сте, чини се, ипак за то да се развласти држава БиХ, да се Дистрикт у тишини ентитетизира, да се славе неуставни празници, али да се о томе јавно не говори у Дистрикту. Онога ко о томе критички и јавно говори, етикетирате као непожељну особу која подрива Дистрикт и коју треба санкционирати. Каква перверзна логика.

Но, без обзира што иза овог саопштења стоји брчански одбор СНСД-а, желим да вјерујем да ће се бар неки из ваших редова, без обзира да ли се слагали са мном или не, интимно застидјети опскурности, интелектуалне ускогрудности и недемократичности коју сте јавно манифестирали у вашем саопштењу.

А што се тиче Дистрикта и грађана Дистрикта, остаје им, или да ћуте цијелог свог живота и понижени трпјети терор брчанских политичких скоројевића, или да ипак дигну свој глас и јавно проговоре, не у одбрану мене и мени сличних, него у сопствену одбрану.

Енес Пашалић

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img