spot_img
spot_img

Комшић у Брчком: Принцип конститутивности мора нестати

spot_img
spot_img

Предсједник Демократске фронте и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић присуствовао је јучерашњој ДФ-ов трибини у Брчком.

Обраћајући се присутнима Комшић је још једном истакао залагање ДФ-а за грађанску државу, истичући да није било лако објаснити неке тешке али за државу корисне одлуке. Комшић је поручио да принцип конститутивности мора нестати јер служи политичким елитама које су покрале народ.

“Добра намјера у политици није цијењена, али због тога нам је и још битнија. Демократску фронту се трудимо одржати странком честитих људи са добрим намјерама према држави. Највећа нам је снага што се не повијамо без обзира на ударе. Никад се нисмо коцкали са Босном и Херцеговином. Некад су били тренуци кад нисмо могли лако објаснити зашто нешто чинимо. Било је лакше склонити се и причати са стране. Али смо изабрали тежи пут и трпили нападе. Да нисмо, штета по државу би сигурно била већа” рекао је Комшић.

“Која је корист овој земљи од странке која узима плате, привилегије, и сједи са стране и не жели доносити тешке одлуке. Критикује из хладовине. Наша идеја је грађанска Босна и Херцеговина. Не падајте на преваре противника да је то идеја која жели некоме нешто наметнути, некога прегласати или некога дискриминирати”, додаје он.

“Да вам једноставно објасним шта је за нас грађанска БиХ. То не значи да ће неко бити мање Србин, Бошњак, Хрват, Ром, или мање католик, православац, муслиман…не. Тај дио нам нико не може отети, и ми се не залажемо да то нестане, већ да се чува”, објашњава Комшић

Додао је да за ДФ ‘грађанска БиХ’ не значи мајоризација.

“То није наметање неке нове наднације. То је само инсистирање на томе да смо сви и Босанци и Херцеговци. Грађанска Босна и Херцеговина значи да смо сви исти. Да смо макар по законима сви на истој линији. И да је једино што нас раздваја наше образовање, труд, упорност, лични успјех. А не да предност има онај ко припада некој етнчкој скупини. Не да неко неспособан и лијен добије прилику јер је праве вјере, то не може”, додао је.

Каже да ће грађанска држава избрисати границе између народа и да ће у њој свако имати једнако право на ову земљу.

“Све што желимо да избришемо, против чега се боримо, је да се ријешимо оних који су се овом народу напили крви, накрали се, и подијелили људе да би њима било боље. Зато тај систем конститутивности мора нестати. Тај систем скупине крвопија. Тај систем гдје постоје српске, хрватске и бошњачке фирме, али све уништене да би елите живјеле добро. Грађанска идеја ће успјети када људи схвате да није уперена ни против кога поштеног. Да то није идеја мајоризација, и када нас буде довољно у овој земљи који у њој вјерујемо. То је наш циљ, наша мисија, и Демократска фронта ће наставити на том путу. Путу једнаких људи, па самим тиме и једнаких народа и једнаких вјера”, рекао је Жељко Комшић.

 

 

 

(radiosarajevo.ba)

spot_img
spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img