spot_img
spot_img

60 година од Нобела: У Брчком сутра изложба “Иво Андрић”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом шездесете годишњице јединсе српске Нобелове награде, у брчанској галерији “Сава Шумановић” сутра ће бити отворена изложба “Иво Андрић.

Изложба у организацији СПКД Просвјета Брчко и Државног архива Србије биће отворена у уторак, 12. априла у 19 часова, а остаје отворена за све посјетиоце до 5. маја.

Аутори изложбе су Јелица Рељић, Мирослав Перишић и Александар Марковић, док су сарадници Никола Аџић и Александра Јаношев.

Виши архивиста Државног архива Србије Александар Марковић истиче да је изложба постављена у право вријеме и на правом мјесту, када се обиљежава 60 године од додјеле Нобелове награде прослављеном писцу.

“Овом изложбом смо се потрудили да представимо материјале који о томе говоре – документа, фотографије, новинске извјештаје. Представићемо како је то изгледало и какав је престиж био добити Нобелову награду за књижевност, какав је одјек то имало, не само у Југославији, него и широм свијета”, истакао је Марковић.

Он је напоменуо да је изложен и мали сегмент фотографија о посјетама Вишеграђана Иви Андрићу у Београду.

“То је посјета гимназијалаца Иви Андрићу поводом његовог 70-ог рођендана, а, такође, и посјета представника општине поводом његовог 79-ог рођендана када му је уручена повеља почасног грађанина”, нагласио је Марковић.

Директор Државног архива Србије Мирослав Перишић додаје да је изложба обухватила период од 1958. године, када је упућена кандидатура Савеза књижевника Југославије, до 1961. године када је Нобелова награда и уручена.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img