spot_img
spot_img

Пчеларска удружења Брчко дистрикта незадовољна Нацртом закона о пчеларству

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко би ускоро требало добити нови Закон о пчеларству, а његово усвајање изазвало је велико интересовање пчелара.

Како је данас наведено у заједничком саопштењу које потписују три брчанска удружења пчелара, јавна расправа о нацрту овог закона, одржана 17. новембра, показала је да се нису реализовале најаве власти Брчко дистрикта да ће њиме рјешити низ питања која до сада нису била регулисана и да његово доношење неће угрозити рад пчелара.

Током Јавне расправе пчелари су изнијели низ примједби на предложени текст Нацрта закона. На њој су учествовали представници три удружења пчелара, односно “Удружење пчелара Брчко” Брчко дистрик БиХ, Удружење пчелара “Матица” Брчко дистрикт и Удружење пчелара “Пчела” Доњи Рахић.

Управо ова удружења данас су се обратила јавности у саопштењу које преносимо у цјелости, без измјена:

Јавна расправа о Нацрту закона о пчеларству Брчко дистрикта, који је Скупштина дистрикта усвојила у првом читању, одржана је 17. новембра у Великој сали Скупштине и показала да се нису реализовале најаве власти Брчко дистрикта да ће њиме рјешити низ питања која до сада нису била регулисана и да његово доношење неће угрозити рад пчелара.

Истичемо да је Јавна расправа изазвала велико интересовање пчелара који су изнијели низ примједби на предложени текст Нацрта закона.

На њој су учествовали представници три удружења пчелара, односно „Удружење пчелара Брчко“ Брчко дистрик БиХ, Удружење пчелара „Матица“ Брчко дистрикт и Удружење пчелара „Пчела“ Доњи Рахић.

Као што смо то истицили и у припреми израде документа, на чему смо посебно инсистирали, увидом у документ констатуујемо да њиме није обухваћена одштета од заразане болести Америчке трулежи пчелињег легла, што ду представници удружења и истакли и исказали највеће незадовољство новим законом, јер Америчка трулеж је болест која се шири путем самих пчела.

То клинички значи да заражености пчелињег легла могу бити разноврсни и зависе од генотипа узрочника који је укључен, стадија болести и самог пчелињег друштва.

Заразе ове болести јако је штетна, да након ње пчелари морају све спалити и уништити, и самим тим произвођаче доводи у минус и на сами почетак њихове производње.

Сматрамо да је неопходно да се пронађе заједнички модалитети исплате за спаљену опрему, с обзиром да није обухваћена одштета од заразне болести што се често дешава на нашим просторима.

Тражимо да се, према обећањима власти, до усвајања коначног документа коригују и унаприједе законска рјешења како смо то истицали и наводимо у конкретном сегменту заштита пчелињих друштава од болести, прије свега Америчке трулежи, и тровања, као и надокнада штете пчеларима у случају угинућа пчела под овим околностима.

Такође, истичемо да се пчелари брину за пчеле колико могу, али усљед климатских промјена и употребе хемије у пољопривреди, познато је да и најбољи пчелари остају без пчела и у најразвијенијим државама.

 

Брчко 18.11.2021.

„Удружење пчелара Брчко“ Брчко дистрикт БиХ
Удружење пчелара „Матица“ Брчко дистрикт
Удружење пчелара „Пчела“ Горњи Рахић

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img