spot_img
spot_img

5 је до 12: Коалиција „Под лупом“ и у Брчком упозорава да је остало још мало времена за изборну реформу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Представници Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом“ су данас са више од 40 партнерских организација цивилног друштва широм Босне и Херцеговине изашли на улице у симболично вријеме, пет до дванаест, да поруче да је остало још јако мало времена за унапређење изборног процеса у БиХ.

Остало је још 15 дана до расписивања Општих избора и јако мало времена за измјене Изборног закона Босне и Херцеговине.

Крајњи је рок да парламентарци и парламентарке Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвоје неопходне измјене Изборног закона како би избори били слободнији и поштенији, те како би се вратило повјерење грађана у изборни процес. – поручили су из Коалиције „Под лупом“.

Из Коалиције „Под лупом“ подсјећају да је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине, који је потписало 17 посланика/ца у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, упућен у парламентарну процедуру, уз захтјев да се разматра по скраћеном поступку.

Значајан број препорука Коалиције „Под лупом“ којима би се увелико унаприједио изборни процес је обухваћен Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, укључујући увођење нових технологија у изборни процес. Подсјећамо да је грађанску петицију Коалиције „Под лупом“ за увођење електронске идентификације бирача и машина за скенирање гласачких листића потписало 92.000 грађана и грађанки БиХ.

Свих 92.000 потписа грађана и грађанки БиХ за увођење нових технологија у изборни процес је предато у Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине. Јасно је да већина грађана и грађанки БиХ сматра да је неопходно радити на повећању интегритета изборног процеса који је годинама уназад компромитован.

Додатно, предложена су и друга техничка унапређења која је Коалиција „Под лупом“ активнозаговарала у претходном периоду, као што је реформа бирачких одбора, спречавање злоупотребе јавних ресурса у предизборне сврхе и сврхе изборне кампање, те увођење замјенског посланичког мандата.

Из Коалиције „Под лупом“ су поручили да ће наставити активно и гласно заговарати унапређење изборног процеса, те су позвали доносиоце одлука, парламентарце и парламентарке Парламентарне скупштине БиХ, да усвоје измјене Изборног закона БиХ.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img