spot_img
spot_img

Опозиција у Брчком: Ускраћено нам је право да говоримо

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Социјалистиче партије, Савеза за бољу будућност, те Народа и правде, јединствено као опозиција унутар Скупштине Дистрикта, констатовали су да им је на посљедњој сједници, уз грубо кршење пословника и самовољу предсједника брчанског Парламента, ускраћено право говора, те тиме изношење ставова по питању сета ревизорских извјештаја и то као легалних представника грађана Дистрикта.

“Овом прилком смо преварени јер нам је речено да ћемо након уводног иступа главног ревизора о свих шеснаест извјештаја водити појединачну расправо о њима, а онда су иступи ограничени на укупно пола сата дискусија, чиме смо практично онемогућени да изнесемо у јавност све назнаке незаконитих радњи, које су назначене у ревизорским извјештајима о раду јавних служби и институција Дистрикта, односно на препоруке ревизора које апсолутно нису примијењене, па смо стога морали напустити засједање”, рекао је у свом обраћању новинарима предсједник Социјалистичке партије Зоран Кокановић.

У самим извјештајима је толико нетранспарентног и незаконитог трошења новца грађана да то превазилази наша очекивања, истиче опозиција.

“У таквој ситуацији практично смо били онемогућени да озбиљно расправљамо о ревизорском материјалу који има више од 550 страница”, казала је предсједница Савеза за бољу будућност Ина Памукчић.

Илуструјући само дио, како је истакнуто, незаконитости на које су ревизори кроз извјештаје указали, заступник Народа и правде Абдулах Иљазовић је нагласио да је градоначелник у прошлом мандату подијелио 583.000 марака, по оцјени ревизије нетранспарентно, без процедура јавног тендера.

“Три члана Управног одбора Фонда здравственог осигурања су купила себи мобилне уређаје, сваки по 2.000 марака, док је директор Здравственог центра Брчко потрошио 70.000 марака на путне трошкове, без прописаних процедура и додатних образложења”, прецизирао је поред осталог Иљазовић.

Предсједник НиП-а Дамир Булчевић је истакао да ће због свега наведеног детаљну информацију прослиједити супервизору, те другим надлежним иституицијама.

“Тражићемо ванредно засједање Скупштине, управо по питању ревизорских извјештаја, а уколико то не буде омогућено захтијеват ћемо интервенцију супервизора, те предузети и друге, законом омогућене, потезе”, истакао је Булчевић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img