spot_img
spot_img

399,4 милиона: Скупштина Брчко дистрикта једногласно усвојила буџет

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић оцјенио је да је једногласно усвајање буџета Дистрикта у висини од 399,4 милиона КМ позитивна порука и добар примјер како та заједница може да напредује и да се развија уз разумијевање садржаја докумената.

– Буџет садржи много добрих ствари због којих га је и вриједило подржати. Велики дио новца је издвојен за капитални буџет и то је оно на чему треба радити. Не треба бити претјерано еуфоричан након свега овога. Улазимо у изборну годину. Сигурно је да ће бити одређених политичких турбуленција, али мислим да је на нама свима да оно што је предвиђено у буџету буде и реализовано у интересу грађана, рекао је Милић новинарима након завршетка ванредне сједнице.

Предсједавајући скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић рекао је да је дошло до повећања износа буџета са 398,9 милиона КМ на 399,9 милиона КМ због донација које су стигле Дистрикту по различитим основама од међународних организација.

Блажић је истакао да је више од 121 милион КМ издвојено за капиталне пројекте, да је 108 милиона марака намијењено за бруто плате и накнаде, 80 милиона КМ издвојено је за субвенције, трансфере и друга давања, док је за подстицаје у пољопривреди обезбијеђено 12 милиона КМ.

Он је додао да је први пут у буџету превиђен новац за једнократну новчану помоћ од по 300 КМ сваком матуранту уз услов да волонтирају за свој град дан или два.

Градоначелник Брчког Зијад Нишић рекао је да ће Дистрикт сљедеће године имати на располагању још 20 милиона КМ грант средстава и да ће то бити највећи износ средстава који је стигао у Дистрикт од његовог формирања.

– Десет милиона КМ ће бити употребљено за реконструкцију моста на Сави које донирају Влада Републике Хрватске и БиХ. Три милиона еура су грант средства за дизалицу тежине 27 тона. Имамо и 1,4 милиона КМ за утопљавање објеката и за енергетски сиромашне породице. Прије неколико дана добили смо грант од 2,7 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање инвалидних лица. Добили смо и 620.000 КМ од Европске банке за обнову и развој за боље и оперативније радове у Јавном комуналном предузећу и за тзв. ‘Зелену агенду’, појаснио је Нишић.

Посланик опозиционе СДА у Скупштини Дистрикта Сенад Османовић рекао је да се Клуб те странке одлучио да подржи усвајање буџета без обзира на његове мане и на то што ниједан од 64 амандмана опозиције није прихваћен јер сматрају да би била нанесена велика штета грађанима Дистрикта да буџет није усвојен.

Буџет је усвојен уз 38 амандмана Комисије за буџет, док су одбијена сва 64 амандмана које је предложила опозиција.

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img