spot_img
spot_img

Потписан Споразум о пројекту „Повећање улагања у јавне објекте са ниском стопом емисије угљеника у БиХ“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић и Радушка Цупаћ, руководилац Сектора за енергију и околину у УНДП БиХ, данас су у Градској вијећници у Брчком потписали Споразум о пројекту „Повећање улагања у јавне објекте са ниском стопом емисије угљеника у БиХ“ који финансира Зелени климатски фонд (GCF), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

Градоначелник је казао да је Дистрикт у ребалансу буџета обезбиједио 500.000 КМ те 100.000 КМ од стране УНДП-ја за унапређење енергетске ефикасности и повећања отпорности на климатске промјене.

„То је само дио средстава која ће бити ангажована у наредном периоду. Припремили смо и листу јавних објеката у Дистрикту који би требало да буду дио овог пројекта. Ту се налази петнаест објеката и видјећемо да ли ће бити сви заступљени или ће бити само неки од њих. Ту је ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, Центар за социјални рад, школски објекти и сл. Циљ је да се до 2030. године смањи емисија штетног CO2 за неких 40%. Сигурни смо да бисмо рјешавањем овог проблема и у јавним објектима успјели да се приближимо ако не и да испунимо задати циљ који се односи на унапређење енергетске ефикасности на подручју Брчко дистрикта БиХ. Надам се да ћемо с УНДП-јем и у будућности сарађивати“, казао је Милић.

Руководилац Сектора за енергију и околину у УНДП-ју БиХ Радушка Цупаћ истакла је да је данашњим потписивањем званично означен почетак сарадње с Брчко дистриктом БиХ у области енергетске ефикасности.

„Ово је почетак и потенцијал за даљу сарадњу у овој области је велики. УНДП у области енергетске ефикасности активно ради од 2011. године и ево, сада први пут у Дистрикту сарађујемо у оквиру овог пројекта“, казала је Цупаћ.

Пројект финансира Зелени климатски фонд (GCF) кроз грант у износу од 17,3 милиона долара, а све активности ће бити реализоване у партнерству са владиним институцијама на свим нивоима власти. Крајњи циљ је остваривање национално утврђеног доприноса (NDC) Паришког споразума, као и циљева нискокарбонског развоја отпорног на климатске промјене.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img