JP “Luka Brčko” ove godine će poslovati u minusu

Poslovanje Javnog preduzeća “Luka Brčko” nije dobro, čemu je, pored zatvaranja mosta na rijeci Savi za teretni promet, doprinijela pandemija koronavirusa.

Direktor Marinko Viljušić ističe da je je i slaba plovnost rijeke Save tome doprinijela, te da se obim posla prepolovio za period od pet mjeseci ove, u odnosu na isto period prethodne godine.

“Prošle godine smo imali smo povoljnije vrijeme. Do šestog mjeseca u 2019. godini imali smo pretovar od 60.000 tona robe, dok od juna do kraja godine nije bilo kontinuirane plovnosti na rijeci Savi. Ove godine je pretovar pao na 35.000 tona”, istakao je Viljušić, te naveo da će preduzeće u svakom slučaju poslovati u minusu i da su o svemu tome upoznali Vladu i Skupštinu Brčko distrikta.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj Pero Gudeljević kaže da će se rebalansom budžeta za “Luku Brčko” osigurati dodatnih 200.000 maraka u vidu jednokratne pomoći, te naveo da intenzivno rade na studiji rekonstrukcije mosta koji povezuje Distrikt i Gunju, a koji je zatvoren za saobraćaj terenih vozila početkom 2019. godine.

On je podsjetio da je Vlada Brčko distrikta, u okviru pomoći JP “Luka Brčko” donijela odluku kojom su ukinute naplate taksi za uvoznike i izvoznike iz Brčkog, što je na godišnjem nivou 400.000 maraka.

“Luka nije dobila te novce, nego su uvoznici imali bolji položaj u smislu da ne moraju plaćati takse, već da imaju motiv kako bi došli u “Luku Brčko”, rekao je Gudeljević.

S obzirom da je brčanska Luka jedina međunarodna riječna luka smještena na rijeci Save i od strateškog značaja za našu zemlju, Viljušić navodi da nisu osjetili pomoć s nivoa Savjeta ministara BiH.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime