19 godina propuštenih prilika

Brčko distrikt slavi svoj 19. rođendan. Kao i uvijek u danima oko osmog marta, tema brojnih propuštenih prilika sama se nameće…

8. marta 2019. godine u Brčkom vlada politička korupcija, nepotizam i stranačko zapošljavanje. Tenderi se dogovaraju, javni konkursi “riješeni su” i prije nego što se raspišu, a brojne afere traju po dan ili dva i brzo ih zaboravljamo, baveći se jednom od dvije stvari: preživljavanjem i raspravom o tome ko je počeo rat.

Redovi ispred amabasada i konzulata najbolje ilustruju vjeru koju mladi imaju u bolje sutra. Novi trend u masovnom odlasku stanovnika BiH su i oni stariji, oženjeni i udati, sa porodicama i stalnim zaposlenjem, koji ipak ne vide svoju budućnost u ovoj zemlji.

- Reklama -

Pored kladionica, pekara i banaka, u Brčkom cvjetaju i škole stranih jezika. Naročito njemačkog.

Ako bismo danas pravili presjek famoznih “kapitalnih projekata”, izgledao bi ovako: Gradski stadion gradi se dovoljno dugo da dobije nadimak “Skadar na Savi”, nova zgrada Policije otvorena prije dvije godine i dalje zjapi prazna, obilaznica koja je trebala biti gotova prije više od godinu dana i uz nekoliko miliona maraka manje, propali Interplet, fabrika akumulatora koja je svadbeni salon, propala autobuska stanica i aerodrom u planu, javna preduzeća koja su crne rupe budžeta i sigurna kuća za stranačke poslušnike, bioskop koga nema, pozorište koga nema, bazeni koji ponekad i postoje, atletska staza sa nišama koja vrijedi kao da je popločana srebrom, “Luka” koja je predmet stranačkih dogovora po principu “ja tebi, ti meni”…

Prethodni paragraf jeste dug, ali ni blizu onoliko koliko bi mogao biti.

Tokom 19 godina postojanja Distrikta u naš grad se, prema nekim procjenama, slilo više od 10 milijardi maraka, dijelom iz budžetskih sredstava, dijelom kao pomoć međunarodne zajednice i brojnih nevladinih organizacija.

Osim u džepove lokalnih moćnika bliskim vlasti, teško je reći gdje su ta sredstva…

Danas, 8. marta 2019. godine, prirodno je zapitati se da li je moglo drugačije. I potražiti odgovornost svakog od nas. Društvo činimo svi mi, neki svojim djelima, neki nedjelima, neki ćutanjem.

Možda, ipak, nije kasno…

(M.S./nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime