18. decembar dan odluke za Brčko distrikt

- Reklama -

Vlasti Brčko Distrikta su ove godine napravile korake usmjerene ka preokretanju negativnog trenda iz proteklih godina te postavile temelje za smislene promjene koje će vratiti perspektivu svijetle budućnosti za Brčko i njegove građane, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Supervizor Skenlan se u Brčkom sastao sa predstavnicima Vlade i Skupštine Distrikta, kao i sa vođom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke Brčko i menadžmentom „Puteva Brčko“. Naglasio je da konkretni pomaci poput fiskalizacije, zaključivanja ugovora o isporuci električne energije za 2020. prije kraja godine, koraka neophodnih kako bi modernizacija Luke započela na proljeće te potpisivanja memoranduma o novoj javno-privatnoj inicijativi za jačanje poslovnog okruženja u Distriktu, predstavljaju signale napretka koje su građani Brčkog očekivali te šalju ohrabrujuće signale partnerima u međunarodnoj zajednici.

- Reklama -

Tim pozitivnim koracima se sada mora pridružiti usvajanje novog Zakona o budžetu 18. decembra, skupa sa instrukcijama „Putevima Brčko“ kako bi se počelo sa rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja. Supervizor je ponovio svoju raniju poruku, iznesenu pred Skupštinom Distrikta 25. septembra, da bi neusvajanje Zakona o budžetu moglo jedino biti protumačeno kao nespremnost da se prekine sa netransparentnim budžetskim praksama iz prošlosti. To bi dovelo u pitanje osnovanost donatorskih projekata i investicija u privatni sektor, budući da niko ne želi investirati u Brčko ukoliko se vlastitim budžetom ne upravlja transparentno.

Ukoliko izabrani zvaničnici u Brčkom učine sve što je neophodno ove godine, Brčko će na proljeće doživjeti ekspanziju po pitanju izgradnje infrastrukture i povratka investicija u privatni sektor, sa pokretanjem još više zakonodavnih inicijativa i infrastrukturnih projekata iduće godine. Međutim, ukoliko ne urade posao, to bi značilo da će ovo stvarno obećanje o boljoj budućnosti u Distriktu iščeznuti te bi moglo voditi propitivanju svrsishodnosti povoljnih fiskalnih aranžmana za Brčko, zaključio je supervizor.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime