spot_img
spot_img

18. децембар дан одлуке за Брчко дистрикт

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Власти Брчко Дистрикта су ове године направиле кораке усмјерене ка преокретању негативног тренда из протеклих година те поставиле темеље за смислене промјене које ће вратити перспективу свијетле будућности за Брчко и његове грађане, изјавио је данас први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан.

Супервизор Скенлан се у Брчком састао са представницима Владе и Скупштине Дистрикта, као и са вођом Јединице за имплементацију пројекта модернизације Луке Брчко и менаџментом „Путева Брчко“. Нагласио је да конкретни помаци попут фискализације, закључивања уговора о испоруци електричне енергије за 2020. прије краја године, корака неопходних како би модернизација Луке започела на прољеће те потписивања меморандума о новој јавно-приватној иницијативи за јачање пословног окружења у Дистрикту, представљају сигнале напретка које су грађани Брчког очекивали те шаљу охрабрујуће сигнале партнерима у међународној заједници.

Тим позитивним корацима се сада мора придружити усвајање новог Закона о буџету 18. децембра, скупа са инструкцијама „Путевима Брчко“ како би се почело са реконструкцијом моста Брчко-Гуња. Супервизор је поновио своју ранију поруку, изнесену пред Скупштином Дистрикта 25. септембра, да би неусвајање Закона о буџету могло једино бити протумачено као неспремност да се прекине са нетранспарентним буџетским праксама из прошлости. То би довело у питање основаност донаторских пројеката и инвестиција у приватни сектор, будући да нико не жели инвестирати у Брчко уколико се властитим буџетом не управља транспарентно.

Уколико изабрани званичници у Брчком учине све што је неопходно ове године, Брчко ће на прољеће доживјети експанзију по питању изградње инфраструктуре и повратка инвестиција у приватни сектор, са покретањем још више законодавних иницијатива и инфраструктурних пројеката идуће године. Међутим, уколико не ураде посао, то би значило да ће ово стварно обећање о бољој будућности у Дистрикту ишчезнути те би могло водити пропитивању сврсисходности повољних фискалних аранжмана за Брчко, закључио је супервизор.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img