spot_img
spot_img

Званично почиње изборна трка у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На стотине кандидата који су добили зелено свјетло за учешће на октобарским општим изборима данас званично креће у лов на гласове бирача, а почетак кампање ће, традиционално, отворити лијепљењем првих плаката и партијским скуповима широм Српске.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је за 2. октобар опште изборе и овјерила рекордан број политичких субјеката који су се пријавили за учешће на њима у остављеним роковима. Први дан кампање је, како су за “Глас Српске” потврдили у страначким централама кључних политичких странака у Републици Српској, резервисан за представљање кандидата, али и прве поруке које ће упутити бирачима.

СНСД у кампању креће из Бањалуке, а план је да велика конференција буде одржана вечерас на тврђави Кастел, гдје ће бити посебно представљени страначки кандидати за кључне политичке позиције – за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ.

Прве поруке из Бањалуке, када је ријеч о страначком руководству, данас ће упутити функционери ДЕМОС-а. Генерални секретар Боран Босанчић каже да крећу званично у кампању из бањалучке дворане “Центар”.

– Ријеч је о великом скупу у вечерњим часовима на којем се очекује до 1.500 учесника, а на којем ће се обратити и заједнички кандидати за предсједника Српске Жељка Цвијановић, те српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик – истакао је и додао да ће њихови одбори широм Српске обиљежити улазак у кампању и то пуштањем балона, али и голубова као симбола мира и разумијевања.

Гласаће се за:

* три члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Парламенту БиХ

* посланике у Парламенту ФБиХ

* скупштине десет кантона у ФБиХ

Бањалука је прва локација и на списку Уједињене Српске. Шеф страначког изборног штаба Невен Станић истакао је да ће у центру града, у близини Трга Крајине, поставити своје промотивне штандове, а ту ће се окупити и страначки функционери и предсједници одбора.

– Крећемо из Бањалуке, а кључна порука је сажета у нашем слогу “Српска су људи”. Дуго смо припремали наш свеобухватан програм, који ћемо у овим данима кампање представити у свим локалним заједницама у Републици – рекао је Станић.

У ДНС-у ће почетак кампање озваничити конференцијом за новинаре и то у Бањалуци, на којој ће се обратити предсједник и потпредсједник странке Ненад Нешић и Радислав Јовичић, који су и кандидати за Предсједништво БиХ и Палату Републике. У ДНС-у су потврдили да ће данас представити и визуелни идентитет, те слоган странке у предстојећој изборној кампањи.

Социјалисти под руководством Петра Ђокића у битку за гласове крећу, како је речено у СП-у, из Бијељине, гдје је планиран велики скуп и представљање кандидата за опште изборе.

Семберију су изабрале и највеће опозиционе партије. У СДС-у, чији је лидер Мирко Шаровић кандидат за члана Предсједништва БиХ, потврдили су да ће у етно-селу Станишићи код Бијељине бити велика конвенција странке, са које ће упутити кључне поруке, а ПДП креће из Брчког.

– У Брчком ће се обратити кандидат за предсједника Српске Јелена Тривић, која ће се претходно обратити и на скупу СДС-а у Бијељини и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић – поручили су из те партије и додали да ће данас кандидати ПДП-а за Народну скупштину из бањалучке изборне јединице бити представљени на Тргу Крајине у највећем граду Српске, гдје ће се обратити Драшко Станивуковић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img