Žustra rasprava o prijedlogu da se funkcioneri odreknu 20 posto plate

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su nakon žustre rasprave prihvatili hitnu proceduru Prijedloga zakona o doprinosima zvaničnika institucija BiH.

Ovaj prijedlog predviđa da se zvaničnici odreknu 20 posto od plate i da se ta sredstva koriste isključivo za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona.

Aida Baručija (Nezavisni blok), jedan od predlagača, istakla je da se nada da će poslanici prihvatiti ovaj prijedlog jer bi se na ovaj način obezbijedili fondovi, posebno penzioni.

Saša Magazinović (SDP BiH) rekao je da suštinu ovog zakona podržava, ali da bi predlagač trebalo da obrazloži član 8, jer ovaj član kaže da, da bi se provodio ovaj zakon, treba promijeniti Ustav.

“Ako je to tako, neka kažu, evo ja ću glasati, ali onda ovaj zakon ne može stupiti na snagu dok se ne promijeni Ustav”, kazao je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranka), jedan od predlagača, kazao je da ne usvajaju zakon koji ne može stupiti na snagu.

“Mi smo podnijeli i amandman na Ustav BiH, jer u Ustavu BiH stoji da se primanja funkcionerima ne mogu smanjivati dok su u amandmanu, te da je vrijeme da se odredba mijenja”, kazao je Arnaut.

Ističe da mu nije jasno zašto Kolegij nije stavio ovaj amandman na dnevni red sjednice ovog doma.

Predrag Kožul (HDZ BiH) pitao je kako će ad hok formirani fond trošiti sredstva od dijela plata kojeg se funkcioneri odreknu.

“Ako nabavljamo medicinsku opremu, vidjeli smo kako to funkcionira kada nekompetentni nabavljaju opremu. Hoćemo li se opet baviti nabavkama kako se bavimo već uvezi s COVID-19. U svakom slučaju, uštede na razini proračuna isntitucija BiH treba praviti i napraviti, ali jedini model koji je zakonit i ustavan je da se vidi koliki je pad PDV-a”, kazao je Kožul, te naveo da je upravo ovo razlog zbog kojeg ne može podržati hitni postupak.

U toku rasprave o prijedlogu, Snježana Novaković-Bursać (SNSD) kazala je da je ovaj prijedlog klasični populizam

“Neću ulaziti u dio da li je moguće smanjiti platu, a mi smo svi pojedinačno učestvovali ondje gdje mislimo da je potrebno doprinoseći uplatama u Fond solidarnosti koji je osnovan u entitetu Republika Srpska. Moramo misliti da ojačamo one segmente funkcionisanja vlasti gdje je moguće vršiti saniranje i socijalnih i ekonomskih posljedica. Za nas je ovo potpuno neprihvatljiv prijedlog da se ofrmira bilo kakav fond na nivou BiH, imajući u vidu da je RS već daleko odmakla kada je u pitanju prikupljanje sredstava u Fond solidarnosti”, kazala je Novaković-Bursać.

U toku rasprave o smanjenju plata funkcionerima za 20 posto poslanici su polemiku proširili i na broj glasova poslanika koji “sjede” u ovom domu.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je ocijenio da je ovo “apsolutno protivustavan zakon”, te da ga HDZ BiH neće podržati.

“Već jedan duži vremenski period jedna skupina kolega predlaže ovakva rješenja koja se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika i to tumače činjenicom da su to neka privilegirana primanja, privilegirane pozicije, što apsolutno ne stoji. U javnosti se stječe dojam da se ovdje uđe, da se samo uzima nešto što stoji u nekoj kutiji, onako kako ko hoće. Podsjećam da je ovo sve regulirano ovim zakonom, da se sva primanja i naknade primaju po zakonu”, ocijenio je Lovrinović.

Mjere koje se predlažu su, tvrdi, “populističke” i predstavljaju “snažan atak na ustavnu poziciju državnih institucija, odnosno izabranih i imenovanih dužnosnika”. Predložio je da se ponude neka nova rješenja i da se ono što se uštedi na plaćama visokorangiranih zvaničnika rasporedi na policajce, službenike i namještenike.

“Ako ovako nastavimo oduzimati ljudima pravo, ubuduće će u Sarajevu moći raditi samo Sarajlije jer stručni saradnici, službenici i namještenici ne mogu zapravo uopće živjeti od ovog novca, niti mogu doći na posao, niti imaju plaćen prijevoz ako je preko 80 kilometara”, rekao je Lovrinović.

Ocijenio je da se ništa ne dobija uštedama od 20 posto, te da je jedini novac koji će se vratiti u njegovu srednju Bosnu biti onaj kojeg će on vratiti.

Sanja Vulić (SNSD) kazala je da bi prijedlog bio prihvatljiv da je predloženo da se poslanici odreknu jedne plate godišnje.

“A ja neću podržati prijedlog jer ne znam gdje će te pare ići, jer vidite šta se radi sa sredstvima MMF-a”, kazala je Vulić.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime