spot_img
spot_img

Жунић: У Сарајеву запослено само 15 Срба, шта је са предратних 157.000?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је на нивоу Кантона Сарајево на дан, 30. септембар 2019. године било запослено само 15 Срба од предратних више од 157.000 који су живјели у том граду.

“Каква је то мултиетничност коју заговарате”, рекао је Жунић, реплицирајући посланицима Посланичке групе “Заједно за БиХ” током посланичке расправе у Скупштини о специјалном извјештају Институције омбудсмана за људска права БиХ о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске, Брчко дистрикта и кантонима ФБиХ према буџетским јединицама, са изузетком полицијско-безбједносних структура.

Он је рекао да је ситуација, када је ријеч о Србима, слична и на нивоу Федерације БиХ.

“То што говорите је стандардна бошњачка политика, а то је улога вјечите жртве од рата наовамо”, рекао је Жунић.

Његова страначка колегиница Душица Шолаја упозорила је да је према националној структури запослених у органима и институцијама на нивоу ФБиХ на дан, 30. септембар 2019. године Бошњака било 2.675, Хрвата 924, а Срба само 97.

С друге стране, Бегија Смајић из Посланичке групе “Заједно за БиХ” упозорила је да је у Српској, у институцијама, запослено само 1,3 одсто или 53 Бошњака, а Срба 3.815.

“Поручила бих властима да ово није ентитет само српског већ и осталих конститутивних народа. Тражимо да будемо уважавани и заступљени јер нам је то уставом загарантовано”, рекла је Смајићева.

Према подацима које су добили омбудсмани за људска права БиХ, у управним организацијама и регулаторним тијелима на нивоу БиХ на дан, 30. септембар 2019. године, Бошњака је било 6.899, Срба 5.639, а Хрвата 2.887.

“Национална структура запослених у органима и институцијама на нивоу Брчко дистрикта на дан, 30. септембар 2019. била је – Бошњаци 1.392, Срби 1.328 и Хрвати 521”, наводи се у Извјештају.

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img