Žene u Loparama počele šiti zaštitne maske: Od pamuka su i mogu se otkuvavati

Načelnik opštine Lopare Rado Savić saopštio je kako je u ovoj lokalnoj zajednici danas počelo šivenje zaštitnih maski, pri čemu je organizovan rad tri lokalne šnajderke.

“Radiće se pamučne dvoslojne maske koje se mogu otkuvavati, pa praktično lice može kod sebe da ima dvije maske – pola dana nosi jednu, pola drugu, uveče ih otkuva i ispegla, pa ih ponovo može koristiti. Veoma su praktične u odnosu na uobičajene maske, imaju i improvizovani mali filter”, rekao je Savić.

Savić je naglasio da stanovnici opštine Lopare u potpunosti poštuju sve mjere i preporuke koje su izdate s ciljem prevencije virusa korona i u ovoj lokalnoj zajednici nema zaraženih, 120 lica je pod nadzorom, dok je nekima ta mjera već istekla.

“Oni koji su došli iz Italije su već izašli iz perioda nadzora. Od 120 lica pod trenutnim nadzorom u Loparama, najviše ih je došlo iz Švajcarske”, rekao je Savić i dodao da opštinska Komunalna policija kontroliše, odnosno obilazi sva lica.

On je rekao da su sva lica koja su obišli u prethodna četiri dana bila u svojim kućama, ali da je jedan čovjek koji je pronađen trebalo da se prijavi u Bijeljini, gdje je i poslat.

“Bilo je glasina da ima ljudi koji se kreću, vršene su provjere i jedan slučaj je ustanovljen. Riječ je o licu koje je trebalo biti u Bijeljini pod nadzorom, a pronađeno je u Loparama”, rekao je Savić.

Savić je napomenuo da svi trgovinski i ugostiteljski objekti poštuju mjere i preporuke o ponašanju u vrijeme virusa korona, te da ih Komunalna policija redovno obilazi.

“Formirali smo i Tim za pomoć i podršku za sve koji nisu u mogućnosti da sami nabave neophodne stvari – hranu i lijekove, jer su u samoizolaciji, stariji su i slično. Tim čine radnici zaposleni u opštinskoj upravi, uglavnom mlađi, kojima je na raspolaganje stavljeno terensko opštinsko vozilo i resursi opštine. Oni su već bili kod šest porodica i kupili im lijekove i hranu”, rekao je Savić i dodao da građani znaju za ovaj tim, brojevi su objavljeni na zvaničnoj stranici opštine.

 

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime