spot_img
spot_img

Због три метра дрва завршио у затвору: Добри људи платили му слободу

spot_img
spot_img
spot_img

Фикрет Дедић из Бужима, који је прије нешто више од мјесец и по осуђен на казну затвора у трајању од шест мјесеци због посјечена три метра дрвета за огрев, биће пуштен на слободу након што је недавно донесена пресуда да му се преостала затворска казна замијени новчаном.

Представник Удружења грађана за бољи Сански Мост Ермин Карић, који је организовао прикупљање новчаних средстава за породицу Дедић, рекао је како је већ уплаћен тражени износ од 12.900 марака на рачун буџета Федерације БиХ. Општински суд у Босанској Крупи је на захтјев Дедића донио поменуту пресуду уваживши његову молбу да му се преостали дио затворске казне у трајању од четири мјесеца и девет дана преиначи у новчану казну.

У пресуди се наводи како је на овај начин сваки дан изречене казне затвора замијењен новчаном санкцијом у износу од 100 марака.

“Радосни смо што је донесена оваква пресуда и сматрамо је нашом побједом. Немамо сумњу како је она донесена након великог притиска јавности који се створио у овом случају иако је с оволиким новцем породица Дедић могла ријешити бројне животне проблеме”, истакао је Карић за “Независне”.

Он је подсјетио како су у протеклом периоду захтјеве за помиловање слали и на адресу предсједника Федерације БиХ Маринка Чаваре.

Додао је како су, након што је јавност сазнала за овај случај, добри људи широм региона организовали и прикупили значајну материјалну помоћ за породицу Дедић, а купљена им је и једна крава.

“Радујемо се Фикретовом изласку на слободу, јер је затвор на њега оставио посљедице, прије свега на његово физичко здравље”, казао је Карић. Подсјетимо, због непуна три метра метара дрвета за огрев, које је посјекао у државној шуми, Фикрет Дедић је отишао на издржавање шестомјесечне затворске казне, на коју га је осудио Општински суд у Босанској Крупи. Он је рекао да је до огрева на тај начин дошао како се његова породица не би смрзавала, а и иначе су у лошој егзистенцијалној ситуацији.

Фотографија на којој се отац опрашта од кћерке уочи одласка у затвор постала је вирална, обишла друштвене мреже те изазвала гњев и запрепаштење многих.

Једини извор прихода за ову породицу је мјесечна помоћ у износу од 50 марака, коју Дедић добија на име ратне инвалиднине, с обзиром на то да је неколико пута рањаван у рату.

Његова супруга Рамиза Дедић каже како је он прије годину дана привремено започео радити у локалном комуналном предузећу, те да се једном приликом оклизнуо, пао и задобио потрес мозга и лом лијеве ноге, због чега му је уграђена жељезна шипка.

Од тада има умањене радне способности, те није у стању да обавља теже физичке послове. Мајка и троје малољетне дјеце су његовим одласком у затвор остали без хранитеља, а скромна новчана помоћ ни изблиза није била довољна да задовољи све потребе ове сиромашне породице.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img