spot_img
spot_img

Због неусвајања буџета: Федерација БиХ од сутра у финансијској блокади

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Федерација БиХ од сутра ће се наћи у финансијској блокади с обзиром на то да Парламент Федерације БиХ није усвојио буџет за 2019. годину.

Буџет за 2019. годину раније је добио подршку Представничког дома Парламента Федерације БиХ, међутим он не може ступити на снагу све док га не потврди Дом народа Парламента ФБиХ на чијем челу се налази Лидија Брадара из ХДЗ-а.

С обзиром на то да почетком фебруара престаје могућност исплата обавеза из 2019. године, већ у наредном мјесецу, односно фебруару, могу се очекивати прве посљедице у обустави исплата.

Федерација БиХ нема усвојену ни одлуку о привременом финансирању која би могла осигурати сервисирање расхода до 31. марта 2019. године. За усвајање ове одлуке потребна је такође сагласност оба дома Федералног парламента.

Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ и амбасаде САД-а и Њемачке раније су се огласили саопштењем за јавност у којем су навели како стари сазив Дома народа Парламента ФБиХ на челу с Брадаром нема легитимитет да усвоји било који закон.

С овим ставом сложила се и Брадара која је одлучила да не сазове сједницу Дома народа Парламента ФБиХ, поручујући како нема потребе за паником, јер се неће допустити да било ко трпи, поготово не пензионери.

У међувремену, без икакве помоћи Парламента ФБиХ и Лидије Брадаре, директор Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање Зијад Крњић потписао је налог за исплату јануарских пензија. Он је казао да су приликом потписивања налога, имали проблем због непотврђивања финансијског плана у Дому народа Парламента Федерације БиХ, али да су тај план усвојили на својим органима.

Упитан како ће се даље одвијати исплата пензија с обзиром на то да је неизвјесно да ли ће буџет бити усвојен, Крњић је истакао како са нада да ће буџет бити усвојен у фебруару.

Ове седмице делегати из реда бошњачког народа у Дому народа Парламента ФБиХ упутили су Брадари захтјев за сазивање ванредне сједнице федералног органа законодавне власти, а на којој би разматрали буџет за 2019. годину.

У образложењу су навели да је Брадара дужна сазвати сједницу у року краћем од 14 дана те да захтјев за сазивање ванредне сједнице упућују како би спријечили економски колапс у ентитету ФБиХ због неусвајања предложених аката у Дому народа Парламента ФБиХ.

Пољопривредници су најавили да ће, уколико до краја ове седмице не буде усвојен буџет Федерације БиХ за 2019. годину, изаћи на улице и блокирати централе политичких странака и зграду Канцеларије високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ.

– Блокираћемо све и једну централу политичких странака у ФБиХ и ОХР. Ово говорим најозбиљније, јер доста нам је малтретирања. Дајемо им рок да до 31. јануара усвоје буџет – казао је предсједник Удружења пољопривредника у ФБиХ Неџад Бићо.

(srpskacafe.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img