spot_img
spot_img

Због малверзација гласањем требало би одгодити изборе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

“Централна изборна комисија и Тужилаштво БиХ би требали узети пријаве у разматрање, а рјешење је да се одгоде избори док се не дође до исправног списка, или да се организује гласање у дипломатским представништвима”.

Ово је за Н1 изјавио Младен Босић делегат СДС-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, коментаришући бројне злоупотребе око гласања поштом.

У БиХ се спрема, како каже, изборни инжењеринг, те дао примјер из Брчко дистрикта о гласању поштом.

“Од шест хиљада и нешто пријављених, 5.100 људи стављено на бирачки списак. Од тих 5.100 су људи који углавном живе у Брчком, који раде у Влади, раде у здравству у Брчком. Људи који немају никакве везе са иностранством. Ту или је дошло до крађе идентитета или су људи продали свој глас појединим политичким странкама или кандидатима, који да би се обезбиједили да ће добити тај глас, јер не вјерују том човјеку, су узели од њега податке и уз његову сагласност пријавили га у иностранство да би контролисали његов глас”, казао је.

“Централна изборна комисија и Тужилаштво БиХ би требали узети пријаве у разматрање, а рјешење је да се одгоде избори док се не дође до исправног списка, или да се организује гласање у дипломатским представништвима”, истакао је.

Босић сматра да је БиХ остала заглављена још од прије прошлих Општих избора.

“Дошло је до застоја у међусобним односима, а послије 2018. је годину дана трајало формирање нове власти, новог руководства Парламента и Савјета министара. Чак и кад је формиран, да је настављено са међусобним уцјенама и тихим блокадама и резултати су такви да се није ни могло ништа друго очекивати”, појаснио је.

Босић тврди да не постоји било каква назнака промјене ставова код људи који треба да донесу одлуке у вези промјена Изборног закона.

“То су прилично тешке одлуке. Не ради се о техничким измјенама Изборног закона, него се ради о измјенама које ће имати политичке посљедице. Да било ко жели да направи било какав отклон, већ би припремао свој дио јавности. У овом тренутку су сви чврсто укопани у својим позицијама и ми практично немамо помаке већ 20 година”, истакао је.

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img