spot_img

Zbog interneta zanemaruju školu, društvo i obroke

Published:

Razne onlajn igrice i more društvenih mreža, izazivaju zavisnost kod sve više stanovnika RS, od kojih samo rijetki odlučuju da potraže stručnu pomoć.

Provodeći sve više vremena za računarom ili “pametnim” telefonom djeca gube socijalne vještine, što ih čini lakim plijenom pedofila ili podložnim vršnjačkom nasilju koje se internetom širi ogromnom brzinom. Jedan od primjera je opasna igra “plavi kit” koja podstiče djecu na samoubistvo.

Načelnica Klinike za psihijatriju u Banjaluci Nera Zivlak-Radulović ističe da su se u ovu ustanovu javljali roditelji sa djecom kod kojih su bili prisutni simptomi anksioznosti, navodeći da se boje da je to posljedica prevelikog vremena provedenog na inernetu. Takođe, bilo je i roditelja koji su naveli da je došlo do zanemarivanja svakodnevnih obaveza, higijenskih navika, čak i izbjegavanja uzimanja obroka.

– Tokom razgovora sa jednim adolescentom kojeg su doveli roditelji zbog pretjerane razdražljivosti pri pokušaju zabrane upotrebe kompjutera saznali smo da mu je otac u jednom momentu, kada nije više mogao kontrolisati ljutinu, rekao da bi mu bilo draže da se “drogira”!. Ova rečenica je naravno izgovorena u ljutini, jer se otac osjećao bespomoćno u pokušaju odvajanja svog sina od računara – rekla je Zivlak-Radulović.

Dodala je da terapijske  opcije podrazumijevaju psihoterapijski rad, ali ukoliko su uz ovaj poremećaj prisutni i simptomi komorbidnih psihijatrijskih poremećaja, potrebna je i upotreba lijekova.

 

 

 

(glassrpske.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img