spot_img
spot_img

Због хајке на Дједа Мраза обрушили се на Додика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Натпис на билборду у Зеници, којим је поручено да “јелка, Дјед Мраз и Нова година нису дио ислама и традиције Бошњака”, згрозио је огроман дио јавности у БиХ, укључујући и зеничког градоначелника Фуада Касумовића, а огласио се и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић те оцијенио да је то што се у Зеници десило – срамотно.

Ни један ни други нису пропустили прилику да се обруше на Милорада Додика, лидера СНСД-а и члана Предсједништва БиХ, којег оптужују да прича о отцјепљењу, односно да, заједно са предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем, спроводи политику опасну по БиХ.

А догодило се то баш кад су се грађани понадали да ће се страсти почети смиривати након инцидента у Бужиму, гдје је билборд са натписом “Сретан Божић и Нова година” засметао ОО СДА, али и начелнику Мерсудину Нанићу, који је, иако живи и зарађује у мултиетничкој држави, поручио: “Своје не дамо”.

Спорне билборде у Зеници Касумовић је означио као класичну провокацију од стране радикалне СДА. Протумачио их је и као почетак ране предизборне кампање.

“Додик то ради причама о отцјепљењу, а СДА на овај начин”, навео је градоначелник Зенице.

Он је истакао да су овдје вијековима живјели сви народи и овај град је, како је навео, био и остаће мултиетничан и мултинационалан, уз уважавање свих вјера и нација.

“Шта некоме може сметати што неко слави Нову годину, то је апсурдно. У Зеници имају и џамије и цркве, па и синагога, нека свако иде тамо гдје жели”, навео је Касумовић у изјави за “Независне новине”.

Огласили су се из зеничког одбора Наше странке, одакле су поручили да јелка, Дјед Мраз и Нова година јесу и остаће традиција грађана Зенице.

“Баш као што су то Бајрам, рамазан, Први мај, Божићи, Ускрс и Васкрс те бројни други празници који су Зеничанима и Зеничанкама увијек служили да се што више зближе једни с другима, а не да се једни од других дистанцирају”, навели су из Наше странке.

Комшић је изјавио да је срамотно то што се десило и у Бужиму и у Зеници, и да је једино срамотније од тога да се бране такви поступци.

“Од оних који се заклињу у БиХ ипак очекујем да знају шта је БиХ и колико су људима у њој вриједне и важне неке ствари, укључујући и празнике који су дио идентитета и народа, али и доброг дијела грађана БиХ. Колико год за БиХ била опасна политика и Додика и Човића, опасне су у истој мјери и овакве појаве које разарају заједништво и наш заједнички бх. идентитет”, изјавио је Комшић.

Он каже како је јасно да сви људи не могу мислити исто, али ипак охрабрује реакција већине грађана.

“Већина грађана не одобрава то да некоме смета честитка за вјерски празник, и то говори да је идеја БиХ јача од тога”, закључио је Комшић.

Није јасно коме то, званично, сметају Дјед Мраз и Нова година, а спорни билборд је под окриљем ноћи и префарбан. На друштвеним мрежама многи грађани Зенице негативно су коментарисали постављање билборда с оваквом поруком.

“Ово није моја Зеница”, написао је један од корисника друштвених мрежа.

Други је написао да његова Зеница не заслужује да се на овакав начин негативно промовише у БиХ и региону и тако потпуно неправедно етикетира као град тобоже немирољубивих радикалних Бошњака.

“Банер је веома узнемирио већину Зеничанки и Зеничана свих националних и вјерских опредјељења”, навео је он.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img