spot_img
spot_img

Завршен други протест у Бањалуци, опозиција има два захтјева

spot_img
spot_img

Лидери опозиције у РС на вечерашњем протесту у Бањалуци изнијели су два захтјева од којих је један да се од ЦИК-а тражи поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима у РС и експертизу бијелих листића, а други захтјев се односи на правосуђе да утврде одговорност свих лица која су учествовали у изборној кампањи.

Други протест опозиционих странака из Републике Српске одржан је вечерас у Бањалуци због, како су раније навели, бројних нерегуларности на недавно одржаним Општим изборима.

Протест је почео у 18 часова, а у парку Младен Стојановић окупило се неколико хиљада људи гдје су их лидери опозиције позвали у шетњу до Трга Крајине.

Организатори скупа позвали су окупљене да буду мирни, поручујући да их је овај пут више и да ће сваки наредни пут бити тако.

Такође, истакли су и да од борбе за поштене изборе неће одустати те да ће наставити да протествују.

“Нико не може побиједити народ. Наш предсједник је Јелена Тривић”, рекао је Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, прије протестне шетње.

Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а, рекао је на Тргу Крајине да овај пут власт неће покрасти гласове.

“Смијешно је ових дана гледати како се извлаче, а ухватили смо их у крађи”, рекао је Радовић.

Он је рекао да власт иде по свијету и траже ко ће им честитати, али да се нико од њих не пита, већ само народ.

“Они краду вољу народа. Вечерас смо јачи и на вашим крилима отјераћемо их у политичку историју”, поручио је Радовић окупљенима истичући да неће одустати од борбе.

Оливера Недић, предсједник Градског одбора ПДП-а Добој, рекла је да је у овом граду почињено “свирепо убиство над изборним процесом”.

Како је рекла, када је власт схватила да губи, наредила је криминал, истовремено истичући да ће истрајати до краја јер је Јелена Тривић предсједник Републике Српске.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, рекао је да је дошло још више људи него прије неколико дана.

Он каже да је предсједник Републике Српске Јелена Тривић.

“Боримо се против изборне корупције. Дали сте кључну поруку која гласи ‘Миле одлази’. Само тражимо да институције раде свој посао и да закон важи за све. Народ ће добити поновно бројање гласова јер народ то заслужује. Нећемо допустити да мафија, криминал, бахатост владају Републиком Српском”, рекао је Бореновић окупљеним грађанима.

Он је нагласио да народ треба да добије оно што је изабрао.

“Ово се зове права побједа народа. Идемо до побједе”, рекао је Бореновић.

Радо Савић, замјеник предсједника СДС, рекао је да се народ окупио јер зна шта се десило, а то је изборна крађа.

“Морамо реаговати на то. Ова борба неће бити лака јер су мрачне силе против нас”, рекао је Савић.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, рекао је да ко лаже тај и краде, али да им то неће бити дозвољено.

“Вечерас смо показали да смо слободни и поштени. Истина је, систем те лаже и не вјеруј шта ти каже”, рекао је Петровић поручујући да је Бијељина уз Јелену Тривић.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, рекао је да је Република Српска слободна земља.

“Више нас је и то сваки дан потврђујемо”, рекао је Станивуковић.

Он је рекао да је 2020. убиједљиво побиједио те да је то велика побједа. Он је рекао да је Тривићева у Бањалуци имала 11.000 више гласова.

“Кажемо број те сваку кутију сваку општину и шта је ту проблем”, рекао је Станивуковић наглашавајући да се тражи само истина како би се спознала народна воља.

“Суштина наше борбе је била и биће борба против криминала и корупције”, рекао је Станивуковић додајући да је једнако лопов онај који је украо пет и онај који је украо стотине гласова.

Вукота Говедарица из СДС-а, рекао је да се Додику не може опростити што је угостио Зорана Милановића, предсједника Хрватске на дан кад Хрвати прослављају акцију “Маестрал” као ни продају јасеновачке грађе.

“Овдје смо да дамо подршку жени која је заиста побиједила”, рекао је Говедарица питајући се зашто тужилаштво, СИПА и полиција не хапси оне који су покрали изборе.

Он је рекао да се народ окупио да се направи Република Српска по мјери народа.

Дарко Бабаљ, посланик СДС-а, рекао је да је захтјев да Додик одступи те да Република Српска није ничија ћаћевина.

“Хоћемо да докажемо лоповлук који се се десио 2. октобра”, рекао је Бабаљ додајући да ће сљедеће седмице бити у Сарајеву пред Централном изборном комисијом и наглашавајући да се неће одустати те да ће се спавати по трговима и аутопутевима ако треба.

Небојша Вукановић, посланик у НСРС, рекао је да пред енергијом народа свака сила и неправда падају.

“Пакуј се и одлази и бисаге остави”, поручио је Вукановић Додику.

Он је поручио и Кристијану Шмиту, којег Република Српска не признаје за високог представника да се не враћа из Њемачке те да ће сљедеће седмице бити шетња од ЦИК-а до ОХР.

“Довешћемо народ пред тужилаштво па ће радити као сингерице. Никад боља енергија није била. Овај народ који се окупља јасно је поручио ко је побиједио. Српски народ никада није клечао и зато се пакуј и одлази”, рекао је Вукановић.

Јелена Тривић, кандидат за предсједника Републике Српске, захвалила је окупљенима што бране народну вољу.

“Они се само народа и боје. До краја ће се ићи. Нисам покрадена ја, покраден је народ”, рекла је Триивићева.

Она је позвала власт да одступе јер како је рекла, народ их неће поручујући да ако се корупцијом зачне на дан избора шта очекивати него и корупцију у здравству и свим институцијама.

“Раселили су трећину становништва. Први корак да се врате су поштени и фер изборе. Народ има право на поштене изборе, а не покрадене. Одустати нећемо”, рекла је Тривићева.

Она се упитала шта треба тужилаштву поред свих материјалних доказа да приведе оне који су крали и питати их од кога су добили инструкцију.

“Мафија је имала циљ да се украде изборна воља. Сви у том ланцу биће приведени лицу правде”, рекла је Тривићева додајући да колико год било тешко нема одустајања јер ако се сад “повучемо, даље немамо шта да тражимо”.

Она је рекла да имају два захтјева, један је да се од ЦИК-а тражи поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима у Републици Српској и експертизу бијелих листића.

Други захтјев се односи на правосуђе да утврде одговорност свих лица која су учествовали у изборној кампањи.

Полицијска управа Бањалука је поновила да је и на новом скупу око 2.000 људи те позвала медије на “објективно информисање јавности”.

Подсјећамо, протест опозиције, која тражи поништавање избора, одржан је и у четвртак у највећем граду Српске.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img