spot_img
spot_img

Зашто учити када се све може купити!?

spot_img
spot_img

Знате ли некога ко би урадио дипломски рад из економије једној дјевојци, а да није скупо? Можда неко ко је завршио економију?

Ово је само једна од порука у мору сличних које се могу видјети на друштвеним мрежама, а у којима пише Глас Српске. Порука овог садржаја у једној од “Фејсбук” група за купопродају дипломских радова протеклих је дана изазвала лавину коментара, углавном негативних.

Они којима је образовање много више од пуког стицања звања огорчени су на колеге који не марећи ни за свој, ни за углед високошколске установе коју похађају, на овакав начин желе да ставе печат на вишегодишње школовање.

– Недопустиво је да неко ко на овај начин жели доћи до дипломе себе назива академским грађанином. Мислим да би се професори требали више ангажовати и заједно са студентима бирати мање уопштене теме које су лако доступне на интернету, а више пажње посветити истраживању и практичном дјелу рада који се тешко може преписати. Тако би студенти до дипломе дошли искључиво својим залагањем – казао је члан студентског Парламента Универзитета у Бањалуци Зоран Граховац.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци професор Страин Посављак окарактерисао је куповину дипломских радова као криминал.

– Највећа одговорност је на менторима. Они могу кроз консултације да утврде како кандидат напредује у задатој теми, а не да дозволе да им студенти дођу са завршеним радом – рекао је Посављак и додао да је због тога неопходна набавка софтвера за провјеру плагијата на Универзитету. Он је истакао да је за израду дипломског рада на основном циклусу студија потребан најмање један семестар, док писање магистарског или докторског рада траје и до годину.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Ранко Божичковић каже да је сврха дипломског рада да покаже научноистраживачке квалитете студената.

Зарада

У писању семинарских и дипломских радова многи су препознали шансу за брзу зараду, која није занемарива. Осим шаблона за писање дипломских, продавци ових радова, користећи пиратске интернет програме и литературу доступну у електронском облику, “истраживања” на задату тему завршавају у рекордом року од неколико дана. Цијена рада зависи од захтјева клијената, броја страна и креће се око 50 КМ.

– Професионална израда свих врста матурских и дипломских радова, по вашој жељи. Без плагијата! Обрада и прелом текста, ваших већ припремљених радова. Цијена израде рада у зависности од самог рада, 1 КМ по страници припремљеног рада – наведено је у једном од огласа.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img