Zašto su blokirani milioni od akciza?

Desetine miliona maraka prikupljenih od početka naplate novih akciza na gorivo stoji blokirano. Sve dok se Srpska i Federacija ne dogovore koliko kome od milionskog kolača pripada u procentima – sredstva namijenjena izgradnji auto puteva izgleda niko neće ni moći da potroši.

Dok iz Federacije BiH tvrde da im umjesto dosadašnjih 59% pripada čak 64%, iz Srpske jasan stav – ne postoji nikakva osnova za to, novac se dijeli po već utvrđenim pravilima.

- Reklama -

“Apsolutno ne postoji. Mi ni tada nismo imali saglasnost oko toga. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja autoputa je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski jer onda bi gradili samo entitetske autoputeve. Ali naravno oko toga je postignut nivo koncezusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 odsto novca od putarina se do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijelilo na 59 odsto Federaciji, 39 odsto RS i 2 odsto Brčko distriktu.

Od Federalnog ministarstva finansija ATV nije uspjela da dobije odgovor. ATV nezvanično saznaje da Vlada tog entiteta traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava, jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Iz Kabineta ministra finansija i trezora BiH, Vjekoslava Bevande ujedno i predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO, saopšteno je da će milioni i dalje biti zamrznuti sve dok ne postignu saglasnost oko raspodjele entitetski ministri finansija.

“Inače od početka primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama kada je povećana posebna putarina za izgradnju za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju puteva u BiH, na posebnom podračunu jedinstvenog računa UIO prikupljeno je 64 miliona maraka za prva dva mjeseca primjene ovog zakona”, naveo je Ratko Kovačević, potparol UIO BiH.

Ono što je neosporno jeste da ucjene Federacije oko raspodjele sredstava prave štetu i Autoputevima Srpske i Autocestama Federacije BiH, poručuju iz ovih preduzeća. Za razliku od političara, među njima nema nesuglasica u vezi s raspodjelom, jer, kažu, na kraju krajeva aututoputevima se voze svi građani BiH.

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime