Зашто су блокирани милиони од акциза? - nula49.com
spot_img
spot_img

Зашто су блокирани милиони од акциза?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Десетине милиона марака прикупљених од почетка наплате нових акциза на гориво стоји блокирано. Све док се Српска и Федерација не договоре колико коме од милионског колача припада у процентима – средства намијењена изградњи ауто путева изгледа нико неће ни моћи да потроши.

Док из Федерације БиХ тврде да им умјесто досадашњих 59% припада чак 64%, из Српске јасан став – не постоји никаква основа за то, новац се дијели по већ утврђеним правилима.

“Апсолутно не постоји. Ми ни тада нисмо имали сагласност око тога. Сматрамо да треба да им припадне мање. Изградња аутопута је јединствен систем у БиХ, а никако ентитетски јер онда би градили само ентитетске аутопутеве. Али наравно око тога је постигнут ниво концезуса који је постигнут и треба га се придржавати док се не постигне неки нови”, изјавио је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Према досадашњој расподјели, 90 одсто новца од путарина се до усвајања Закона о акцизама у децембру прошле године дијелило на 59 одсто Федерацији, 39 одсто РС и 2 одсто Брчко дистрикту.

Од Федералног министарства финансија АТВ није успјела да добије одговор. АТВ незванично сазнаје да Влада тог ентитета тражи повећање њиховог процента од расподјеле средстава, јер сматрају да су већи потрошач горива од Републике Српске.

Из Кабинета министра финансија и трезора БиХ, Вјекослава Беванде уједно и предсједавајућег Управног одбора УИО, саопштено је да ће милиони и даље бити замрзнути све док не постигну сагласност око расподјеле ентитетски министри финансија.

“Иначе од почетка примјене Измјена и допуна Закона о акцизама када је повећана посебна путарина за изградњу за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију путева у БиХ, на посебном подрачуну јединственог рачуна УИО прикупљено је 64 милиона марака за прва два мјесеца примјене овог закона”, навео је Ратко Ковачевић, потпарол УИО БиХ.

Оно што је неоспорно јесте да уцјене Федерације око расподјеле средстава праве штету и Аутопутевима Српске и Аутоцестама Федерације БиХ, поручују из ових предузећа. За разлику од политичара, међу њима нема несугласица у вези с расподјелом, јер, кажу, на крају крајева аутутопутевима се возе сви грађани БиХ.

 

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img