spot_img
spot_img

Зашто је поскупјела сирница?

spot_img
spot_img

У посљедњих годину и више, готово да је постало флоскула рећи да су поскупљења основних животних намирница свакодневна.

Међутим, колики је заправо удар на џепове потрошача може се видјети на примјеру обичне пите. Тачније, састојака неопходних да се направи овај оброк у домаћинству.

Наиме, Завод за статистику Републике Српске објавио је колико су за само годину дана поскупиле намирнице неопходне да се направи једна сирница.

Узевши као полазну тачку септембар 2021., а као актуелну септембар ове године, литар уља је поскупио готово за половину старе цијене, тачније 47,7 одсто.

Јаја неопходна за питу за годину дана поскупила су за 43,4 одсто, док је цијена сира већа за 36,7 одсто. Килограм брашна скупљи је за 34,1 одсто, а павлака за 21,4 одсто. Једино што је остало на истом нивоу за годину дана је цијена електричне енергије (0,0 одсто-није било поскупљења).

Да ствар по грађане у Српској буде гора, од 1. децембра је дошло до поскупљења производа од меса и производа који садрже млијечне додатке и у пекарама у Републици Српској, па ће они који до сада нису мијесили питу код куће, плаћати још више за овакав оброк.

Колико су скупље намирнице за сирницу
септембар 2021 – септембар 2022.

УЉЕ              47,7%

ЈАЈА              43,4%

СИР              36,7%

БРАШНО       34,1%

ПАВЛАКА      24,1%

СТРУЈА         0,0 %

*Подаци Завода за статистику Републике Српске

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img