spot_img
spot_img

Zahtjev za izručenje Mahmuljina tri mjeseca “putovao” do Turske

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

BiH je od nadležnih institucija u Turskoj zatražila izručenje nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina tek početkom marta, odnosno tri mjeseca nakon što je on stavljen na međunarodnu Interpolovu potjernicu.

Može se to zaključiti iz odgovora nadležnih institucija koji su juče stigla na adresu “Glasa Srpske”.

Naime, Mahmuljin je na Interpolovu potjernicu uvršten 29. novembra prošle godine, a Sud BiH je sačekao skoro dva mjeseca da bi dalje reagovao i zatražio od Turske njegovo izručenje BiH.

– Sud BiH je zamolnicu za izručenje Mahmuljina poslao 19. januara Ministarstvu pravde BiH – kazali su “Glasu Srpske” u Sudu BiH.

Na pitanje od koje institucije u Turskoj je zatraženo izručene Mahmuljina iz Suda BiH naveli su da je zamolnica uručena Ministarstvu pravde te zemlje.

Međutim, nadležni organi u Turskoj su o svemu informisani tek početkom ovog mjeseca

– Sud BiH smo obavijestili aktom Ministarstva inostranih poslova BiH od 3. marta ove godine, zajedno sa dopisom Ambasade BiH u Ankari od 28. februara da je ekstradicijska dokumentacija u vezi sa Mahmuljinom proslijeđena nadležnim organima Turske – navedeno je u dopisu koji je “Glasu Srpske” proslijedio ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je slučaj “Mahmuljin” samo jedan u nizu apsurda koji se dešavaju u radu Suda BiH od osnivanja pa sve do danas.

– Komentarisati odluke Suda BiH je teško, s obzirom na dosadašnju praksu, odnosno vidjeli smo sve i svašta pred tim istim sudom, odluke koje su donosili nemaju nikakve veze sa pravom ni pravičnosti. Ovo je samo jedna u nizu odluka Suda BiH koja je nerazumljiva, prvo zato što su dopustili da Mahmuljin ode, a zatim i što se ovoliko dugo čekalo da bude poslat zahtjev za njegovo izručenje – rekao je “Glasu Srpske” Nuždić i dodao da potezi Suda BiH ne prestavljaju ništa drugo do izrugivanje pravu i pravdi, ali i srpskim žrtvama čiji su najmiliji stradali na planini Ozren od strane Trećeg korpusa, a za šta je Mahmuljin i pravosnažno osuđen.

Nuždić dodaje i da je teško prognozirati da li će Mahmuljin uopšte biti priveden licu pravde te pravosnažno odslužiti zatvorsku kaznu na koju je osuđen. Mahmuljin je stavljen na međunarodnu Interpolovu potjernicu nakon što se nije odazvao sudskom pozivu u kojem je bilo navedeno da se javi u Sud BiH 23. novembra gdje je trebalo da preuzme uputni akt nakon čega je trebalo da bude upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Vještačenje

Sud BiH donio je 18. avgusta prošle godine naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati. To vještačenje trajalo je skoro tri mjeseca. Mahmuljin je 3. novembra 2022. godine trebalo da dostavi dokumentaciju koja je predmet vještačenja, ali iz Suda BiH nisu odgovorili da li je to i uradio. Nakon toga je samo poručeno da je Mahmuljin obavezan da se javi 23. novembra na izdržavanje kazne zatvora.

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img