spot_img
spot_img

“Ђајић: Забрињавају тешке клиничке слике код младих, очекујемо нови талас заразе”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић изјавио је Срни да се у посљедње вријеме јављају млади људи заражени вирусом корона са тешким клиничким сликама, те да се крајем фебруара и почетком марта очекује нови талас пандемије и повећање броја обољелих.

Ђајић је рекао да су дружења током протеклих празника довела до већег броја заражених, те да је на УКЦ-у свакодневно више од 100 пацијената на прегледима, а на лијечењу задрже 20, 30, а некад и више.

– Пандемија није стала, а упозорења најрелевантнијих свјетских стручњака говоре да долази нови талас пандемије крајем фебруара и у марту и сви се морамо спремити за такво нешто – напоменуо је Ђајић.

Као веома битно Ђајић је навео да грађани остану посвећени поштовању мјера, да носе маске, држе дистанцу, а социјалне контакте сведу на минимум.

– Оно што нас забрињава јесте да су ово сада тешке клиничке слике, те да долазе млади пацијенти који тешко оболе – нагласио је Ђајић.

Ђајић је навео да и даље има многобројних примјера у Републици Српској гдје изостаје одговорност појединаца, да су угоститељски објекти пуни гостију без маски, те да је на таквим мјестима ширење вируса неминовно.

– То је разочарење за здравствене раднике, који улажу огромне напоре у борби против пандемије и које свакодневно при доласку на посао дочекују пуне чекаонице заражених пацијеената – додао је Ђајић.

Ђајић је позвао грађане да се одазову вакцинацији чим вакцина против вируса корона дође у Републику Српску.

– Чињеница је да се неће одмах моћи вакцинисати сви, због чега је посебно важно да поштујемо мјере. Доказано је да нећемо обољети ако носимо маску и држимо дистанцу и најбољи примјер за то су наши здарвствени радници, који годину дана раде са ковид пацијентима, а нису обољели јер поштују мјере – рекао је Ђајић.

Ђајић је подсјетио да је цијелу прошлу годину на УКЦ-у обиљежио мукотрпан и тежак рад, али да су заједничким радом свих запослених и сарадњом са институцијама Републике Српске дошли до одличних резултата, који су у нивоу најразвијенијих држава у Европи и свијету.

Он је додао да је тај рад крунисан Ореденом заставе Републике Српске са златним вијенцем, који је УКЦ-у додијелила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Дана Републике.

Ђајић је навео да је током прошле године у УКЦ-у прегледано око 15.000 пацијената који су били позитивни на ковид 19 или се сумњало на вирус, док је око 3.000 задржано на лијечењу.

– Морам да похвалим да је проценат преживљавања пацијената хоспитализованих од ковида 19 на свјетском ниову, нарочито код пацијената који су били на респиратору, гдје је преживљавање било изнад 40 одсто – истакао је Ђајић.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img