spot_img
spot_img

За живот четверочлане породице мјесечно треба око 2.000 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Да би подмирили све ставке Синдикалне потрошачке корпе грађанима у БиХ треба око 2.000 конвертибилних марака мјесечно

Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката БиХ (СССБиХ) израчунао за јули ове године износи 2.070,79 КМ и за 27,45 КМ је скупља од потрошачке корпе за претходни мјесец.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за мај ове године износила је 982 КМ и за осам КМ је нижа од износа у претходном мјесецу. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 47,42 посто.

Приликом израде синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ, те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњошколском, а друго у узрасту основца.

Потрошачку корпу чине – прехрана (44,2 посто учешће у синдикалној потрошачкој корпи), становање и комуналне услуге (15 посто), хигијена и одржавање здравља (6,6 посто), образовање и култура (5,8 посто), одјећа и обућа (14,5 посто), пријевоз (6,7 посто), те одржавање домаћинства (7,2 посто).

У категорији ‘прехрана’ кориштене су цијене из три трговачка центра за 86 артикала. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за 12 ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки.

Синдикална потрошачка корпа за јун 2021. године у Републии Српској износи 1929,53КМ.

 

 

 

(6yka.com=

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img