spot_img
spot_img

За воланом камиона у БиХ сједи 70% пензионера

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тренд одласка професионалних возача из Босне и Херцеговине је настављен и тренутно нашим путевима камионе вози 70 одсто пензионера, рекао је за “Независне” Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

Он је истакао да све више младих возача одлази из Босне и Херцеговине и да се то није нимало смањило у односу на претходни период.

“Не знамо шта нас очекује у будућности, али ово сигурно није добро за превознике, јер ускоро неће бити никог да вози”, казао је Грбић.

Шевал Ковачевић, судски вјештак саобраћајне струке, навео је да није уређена политика образовања професионалних возача кроз систем образовања те оспособљавања и едукације.

“Поставили су и готово немогуће увјете да млад човјек дође до ових категорија. Када масовно одлазе људи из БиХ, тако и возачи, ми немамо одмјерену политику да је слиједимо и радимо како би се поправило стање, не само у овој области, него уопште. Када су у питању пензионери за воланом, ту су и моторичке способности, биолошки сат куца и године чине своје. Ипак, што се тиче неког драстичног угрожавања саобраћаја, мислим да нема неке опасности, јер људи зрелијих година више пажње посвећују у саобраћају”, нагласио је Ковачевић.

Превозници се због велике инфлације суочавају са многобројним проблемима.

“Поскупљење горива је веома утицало на рад наших предузећа, јер не можемо подићи цијену превоза и све додатне трошкове плаћамо ми”, казао је Грбић.

Он каже да превозници из Републике Српске и даље имају проблем са лиценцама које им издаје Министарство саобраћаја и веза РС, а не признаје Министарство комуникација и транспорта БиХ.

“Превозници из Републике Српске се сусрећу са проблемима на граници и то углавном на граничним прелазима и путевима који су у Федерацији БиХ. Тамо их контролишу инспектори и, ако установе да су код возача лиценце које издаје Министарство саобраћаја и веза РС, дају им рјешења о кажњавању у којима стоји да у року од 60 дана морају извадити лиценце које издаје државно министарство. Ми смо неколико пута комуницирали са представницима Министарства саобраћаја и веза РС и имамо њихову пуну подршку. Ово што они раде је потпуно нелегално, јер су наше лиценце валидне”, истиче Грбић.

На питање да ли су превозницима који су заустављени од стране инспектора Министарства комуникација и транспорта, а који нису верификовали лиценце у Сарајеву написане казне и забрањен међународни транспорт, Грбић одговара да нико од превозника из Српске није платио казну и да нормално ради.

“То је више вид застрашивања како би превозници из Републике Српске отишли у Сарајево да изваде лиценце. Нико од превозника није платио никакву казну, напротив, ко се год нама обрати, ми им кажемо да имамо подршку Министарства саобраћаја и веза РС и да не треба плаћати казне. Они нормално раде и путују”, нагласио је Грбић.

За “Независне” су раније из Министарства комуникација и транспорта БиХ рекли да они не виде ништа спорно те да, према Закону о међународном и међуентитетском друмском превозу, домаћи превозник може обављати међународни превоз ако посједује лиценцу за обављање те врсте дјелатности коју издаје ово министарство.

“Кантоналне лиценце и лиценце издате од стране ентитета Републике Српске важе за саобраћај унутар Босне и Херцеговине. Такође, потребно је истаћи да лиценце за обављање међународног транспорта које је издало наше министарство имају рок важења 10 година”, навели су раније из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Ипак, из Министарства саобраћаја и веза раније су навели да према важећем закључку Савјета министара БиХ, ентитетске лиценце за обављање међународног друмског превоза путника и робе важе у међународном друмском саобраћају.

“Влада РС ће, заједно са превозницима, као и досад, предузимати све неопходне активности из своје надлежности како би обезбиједили несметану примјену лиценци које су издали и заштитили превознике из РС у обављању њихове дјелатности”, закључили су из републичког министарства.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img